Първан Симеонов: Голямото ни постижение е, че бяхме приети от Западния свят


Дата: 28/04, 21:12

кадър Нова тв

Нова тв представи десетте най-забележителни момента в историята на България след 1989 г.  На първо място участниците в гласуването избраха приемането на България в Европейския съюз. Сред кандидатурите попаднаха значими събития и личности в областта на политиката, културата и спорта, посочени в социологическо проучване на  „Галъп интернешънъл“. 

„Европейският съюз е голямата промяна, която настъпи в живота ни. Той е възможност за лични постижения. Можем да го разделим на два компонента - практичен - усещането за свободно пътуване, както и такъв за самочувствието - да сме част от демократичен клуб от държави, които ни уважават каквито сме. Отдавна искахме такъв успех, затова е толкова траен и осъзнат в съзнанията ни“. Това заяви Надежда Нейнски, която защитаваше значимостта на постижението по време на гласуването.

По думите ѝ всички постижения, попаднали в класацията, са повод за гордост. „Успехът не е нещо, което се случва. То е труд и усилие, постоянство, превъзмогване на себе си. Подборът на събития, които хората са направили, са част от усилието им да търсят фигури, на които се възхищават и искат да подражават. Примери са Григор Димитров, Мария Бакалова, титлата на гимнастичките. ЕС е свобода за правене на избор и реализация, а всички индивидуални постижения са постигнати благодарение на свободата за изява“, посочи тя. 

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че отношението към ЕС в обществото е положително. „Алиансът остава ултимативната мяра, с която измерваме вътрешните си неудачи и надеждата, че има коректор отвън. Той представлява идентичност, принадлежност и възможности. НАТО се мисли в пакет с ЕС, макар че е военен съюз. Осъзнатата оценка на хората е, че най-голямото постижение е преминаването към Западния свят", коментира той.

По думите му българите сме индивидуалисти, но това трябва да се промени. "Рационалният избор винаги е бил западният. Много е важно да се напомня, че и след 1989 г. имаме значими постижения. По дефиниция напоследък изворите на самочувствие се търсят в миналото, при носталгията", смята Симеонов. 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Барселона си върна второто място
Дата: 14/05, 00:35

Боян Чуков и БСП в геополитическа дискусия във ФКЦ Варна на 16 Май от 18 ч.
Дата: 14/05, 00:30

14 май 1944 г. – Честит рожден ден, Джордж Лукас!
Дата: 14/05, 00:05

Естетичната медицина е по-безопасна, когато си в опитни ръце
Дата: 13/05, 23:50

Владо Зомбори спечели "Капките"
Дата: 13/05, 23:41

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия