Погледнете към небето на Гергьовден, ще има рядък феномен


Дата: 04/05, 10:59

.Пиксабей

.Метеорният поток Ета-Аквариди е активен до 28 май, но неговият максимум ще бъде точно в деня на храбростта.

От нашите географски ширини могат да се видят около 15-30 бързи бели метеора за час, пише астрофизикът Пенчо Маркишки в своя „Гид на любителя астроном“, цитира Метео Балканс.

Звездопадът ще може да се наблюдава преди зазоряване - до около 5 часа.

Халеева комета


От НАСА поясняват, че тези аквариди всъщност са остатъци от Халеевата комета, които всяка година преминават и падат върху Земята.

Името им идва от латинското название на съзвездието Водолей, защото в него се появяват. 

Месец по-късно ще станем свидетели на пика на друго небесно шоу. Тогава на небето ще изгрее друг метеорен поток - Ариетиди. Той е активен от около 14 май до 24 юни с максимум на 7 юни. Метеори от него обаче могат да се видят само рано сутрин. На 7 юни Слънцето в София ще изгрее в 05,49 ч., а визуални наблюдения ще са възможни до около 04,20 ч.

Тогава се очакват около 30 метеора в час, които ще летят с 38 километра в секунда. Предвид краткото възможно време за наблюдение реално забелязаните метеори ще са много по-малко. Потокът е труден за наблюдение и обикновено се определя като дневен. На 7 юни Луната ще бъде в новолуние и няма да пречи при наблюденията.

Юни
Ярки метеори на небето ще наблюдаваме и през юни. Няколко дни след Еньовден ще се любуваме на пика на метеорния поток Юнски Боотиди. Той е интересен с бавните си ярки жълто-оранжеви метеори. Активен е от около 22 юни до 2 юли, с максимум за 2024 г. на 27 юни, но при Луна около 2 дни преди фаза последна четвърт, което сериозно ще затруднява визуалните наблюдения.

Активността на потока по време на максимума варира в широки граници през различни години, но дори при ниска активност неговите ярки и бавни метеори, които се движат с 18 километра в час, могат да се фотографират много по-успешно от бързите метеори на повечето други потоци.

Юнски Боотиди се поражда от метеорни роеве, отделили се от кометата 7P/Pons-Winnecke, имаща орбитален период 6,4 години. За последен път тази комета премина през перихелия си на 27 май 2021 г., а следващият неин перихелий ще бъде на 25 август 2027 г. 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



"Фуния“ се спусна от небето над Варна и озадачи синоптиците
Дата: 18/05, 11:27

Тежка катастрофа със загинал тази сутрин край Пазарджик
Дата: 18/05, 11:14

Отиде си легенда от Холивуд
Дата: 18/05, 10:56

От Космоса до домашната аптека – уникални български пробиотици
Дата: 18/05, 10:50

Третото издание на DigitalK&A1 Awards отличи топ 3 на технологичните бизнес иновации на 2023 г.
Дата: 18/05, 10:35

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия