Почина Сесар Луис Меноти


Дата: 05/05, 23:50

снимка: Rob Bogaerts / Anefo, Уикипедия
 

Легендарният футболен треньор от Аржентина Сесар Луис Меноти почина днес на 85-годишна възраст, съобщиха медиите в страната. Меноти беше начело на аржентинския национален отбор, когато те спечелиха първата си Световна титла на родна земя през 1978-а година, побеждавайки с 3:1 Нидерландия след продължения на финала, припомня БТА. 

Меноти беше хоспитализиран в продължение на един месец с диагноза тежка анемия. В началото на април Меноти беше приет в болница с тежка анемия и малко по-късно беше опериран от флебит. Президентът на АФА Чики Тапиа, публикува в социалната мрежа X (бивша Twitter): "Скъпи Флако, огромна болка е да се сбогувам с теб. Ти ни напусна във време, когато даваше и последни сили в националния отбор и във футбола".

Роденият 5 ноември 1938 година в Росарио е известен като Ел Флако - Кльощавия, също така бе треньор на Атлетико Мадрид и Барселона в Испания. По време на същото Световно първенство изгря звездата на голмайстора Марио Кемпес, който вкара и на финала, както и Даниел Бертони в продълженията и така подпечатаха победата.

Аржентинската футболна асоциация (AFA) потвърди смъртта му в изявление, което гласи: "Аржентинската футболна асоциация съжалява да съобщи с голяма тъга за смъртта на Сесар Луис Меноти, настоящ директор на националните отбори и бивш треньор на световния шампион на Аржентина".

Нападател в дните си на терена, Меноти игра в Аржентина за Росарио Сентрал, Расинг Клуб, както и за Бока Хуниорс. По-късно се присъедини към Ню Йорк Дженерълс в НАСЛ (Северноамериканската футболна лига), след което се състезава за родния клуб на "Краля" Пеле - Сантос редом със самия него, както и за Жувентуд в Бразилия. Като треньор, освен Барселона, Атлетико (Мадрид) и националния тим на Аржентина, има период в Мексико, както и за още 12 клуба. Привърженик на атрактивния футбол, "Ел Флако" също пое отбора на Аржентина до 20 години за Световното първенство в Япония през 1979-а. Селекцията включваше и великия Диего Марадона, а тимът спечелиха турнир. След Световното първенство през 1982-а година в Испания и отпаднането във втория кръг, той беше заменен от Карлос Билярдо.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Облачно в неделя
Дата: 18/05, 23:00

Кметът на Варна: Днес празнуваме началото на летния туристически сезон
Дата: 18/05, 22:45

Левски с победа срещу Локомотив (Пловдив)
Дата: 18/05, 22:35

Сашко от Перник е направил дързък ход при новото си изчезване
Дата: 18/05, 22:15

Съдът касира избора за кмет на Омуртаг
Дата: 18/05, 21:54

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия