Спасиха бебе на 22 дни с коклюш в софийска болница


Дата: 13/05, 15:11

Снимка Булфото

Лекари в столична болница извършиха геройство.

Новородено бебе на 22 дни с коклюш и тежки усложнения от заболяването е било спасено след денонощна борба за живота му и триседмично лечение в Отделението по неонатология на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Навременно поставената диагноза и предприетите действия на лекарите са се оказали решаващи за справяне с инфекцията и настъпилите усложнения, съобщиха от лечебното заведение.

Новороденото бебе е постъпило в интензивното неонатологично отделение с хрема, кашлица, температура и учестена сърдечна дейност. Направената рентгенография установява данни за лобарна пневмония с възпалителна активност.  Неонатолозите започнали лечение за коклюшната инфекция. Наложило се включване на допълнителни антибиотици и медикаменти. Причината е повишаваща се по време на престоя възпалителна активност. И изключително завишени стойности на левкоцитите до левкемоидна реакция. Детето е имало нужда от подпомагане на дишането и кислородотерапия.

Въпреки интензивното лечение то развива полиорганна недостатъчност, която засяга  белия дроб и функцията на сърцето.  Лечението е продължило три седмици в които лекарите са успели да овладеят дихателната и сърдечната недостатъчност, както и възпалителната активност.

Началникът на отделението д-р Радка Масларска уточни, че  детето е било изписано в домашни условия с инхалаторно лечение и препоръки за последващо проследяване, пише flashnews.bg.

Тя посъветва бременните жени да се имунизират срещу коклюш между 27 и 36 гестационна седмица, за да се постигне защита на новородените чрез пасивно придобит от майката имунитет до момента на получаване на първа доза ваксина. Освен това, доктор Масларска препоръча, да се ограничат контактите на бебетата с външни лица и голям кръг от хора, както и ваксинация на възрастните в близък контакт с тях. Също така при възникване на симптоми родителите веднага да потърсят лекарска помощ.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Боклуци плуват по р. Банщица към р. Струма след дъждовете
Дата: 24/05, 00:37

Шолц: ЕС не се нуждае от собствено ядрено оръжие
Дата: 24/05, 00:20

Честит ден на българската просвета и култура и на славянската писменост
Дата: 24/05, 00:03

До 6 години затвор грози шофьора, който помете спирка във Варна
Дата: 23/05, 23:424 Коментара

Предимно слънчево в петък
Дата: 23/05, 23:17

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия