Държавните университети затварят, стягат се ефективни протести


Дата: 15/05, 08:58

снимка Булфото

На 20 май всички държавни университети и някои от частните няма да отворят врати, като изключение ще се направи единствено за дейности със спешен и неотложен характер. Това се казва в отворено писмо на Съвета на ректорите, който предупреждава, че академичната общност се готви за ефективни протести.

В писмото, адресирано до президента, служебния премиер, министри и лидери на политически партии ректорите посочват, че през последните три години средствата от брутния вътрешен продукт, предвидени за финансиране на българските университети, драстично намаляват.

"Трудовите възнаграждения на преподаватели, асистенти, доценти и професори са унизително ниски и неконкурентни спрямо тези на лица, заемащи позиции, изискващи не толкова висок образователен и интелектуален ценз (и несъпоставими с възнагражденията на колегите от Европейските образователни институции)", пишат от Съвета на ректорите.

Те призовават средната брутна заплата за академичния състав в държавните висши училища да бъде не по-малка от 180 на сто от средната заплата за страната. Настояват също така минималната заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища да е не по-малка от 125 на сто от средната за страната.

20 май е обявен като начална дата за "стъпаловидни по продължителност протестни действия на всички висши училища до края на семестъра", тоест, ще нарастват дните, в които университетите няма да работят. От Съвета на ректорите предупреждават, че протестните действия могат да прераснат и в блокиране на ключови артерии в страната, пише burgas24.bg.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Разкопаха и забравиха улица във Варна, където квадратният метър е 2000 евро
Дата: 29/05, 10:05

Робърт де Ниро избухна: Тръмп може да унищожи не само САЩ, но и света
Дата: 29/05, 10:03

Борислав Гуцанов: На крачка от световен конфликт сме
Дата: 29/05, 10:00

Удар с балистични ракети по град с 50 хиляди българи
Дата: 29/05, 09:57

Банкер посече политиците с тази фраза
Дата: 29/05, 09:55

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия