Разпродават империята на легендарен български бизнесмен от 90-те


Дата: 16/05, 13:10

Кадър Гугъл мапс

Разпродажбата на активите е предприета заради дългове за десетки милиони към НАП и банки на дружеството и други свързани фирми, които се ръководят от Димитър Бичев

Синдик разпродава недвижими имоти в Бургас и Пловдив на могъщата някога „Мастер-стийл профайлс“ АД. През 2010 г., когато компанията бе в апогея на бизнеса си, собственикът й Димитър Бичев организира грандиозно парти по случай 50-ия си юбилей. ВИП купонът бе в аквапарка на хотел “Санкт Петербург”. Там Бичев събра 800 гости от страната и чужбина, между които депутати и финансисти.

Сега обаче дружеството, което бе сред лидерите в областта на металургията, отива в историята, съобщава "Марица".

Разпродажбата на активите е предприета заради дългове за десетки милиони към НАП и банки на дружеството и други свързани фирми, които се ръководят от Димитър Бичев.

По данни на фирмения портал ДАКСИ данъчните задължения на „Мастер-стийл профайлс“ са в размер на 12 360 457.07 лв.

В Бургас се продава производствена сграда и други три масивни едноетажни сгради в Южната промишлена зона. Началната търгова цена за тях е  3 376 000 лв.

В Пловдив на публична продан е изваден един етаж от базата, разположена в Източната индустриална зона, на ул. „Удроу Уилсън“ №12. Начална цена на обособената част е в размер на 2 248 000 лв.

Дружеството е приемник на основаната през 1989 година "Мастер - Димитър Бичев" ЕТ. Първоначалната дейност на фирмата е свързана с проектиране и производство на инструментална екипировка и промишлени изделия.

Бързо обаче дейността на фирмата се разширява и включва търговия с цветни метали и производство на електрозаварени тръби. Освен завода в Пловдив, тя отваря свои бази в Бургас, Велико Търново, както и на пристанищата в Бургас, Лом, Русе и Варна.

Чрез свързаната си фирма "Мастер Строй Груп" ЕООД реализира инвестиционен проект, като изгражда модерна база и в Стамболийски. Там е доставена линия за почистване, грундиране и боядисване на стоманени профили и листове.

В добрите за компанията времена в нея работят над 400 човека, а освен в България разработва пазарна ниша и в чужбина.

Съвкупност от редица социално-икономически фактори обаче започват да „дърпат“ холдинга назад.

През 2021 г. частен съдебен изпълнител обяви търг за изоставена и полуразрушена производствена база в Сопот, собственост Бичев.

В продажбата бяха включени няколко имота, които са в активите на фирмата му „Бутранзит 7“ ЕООД. Същите бяха част от дворно място на основна производствена площадка на ВМЗ-Сопот, и заемаха площ от над 8 декара.

Преди години там са произвеждани метални изделия, а от доста време базата прилича на руина. Търгът за нея бе предизвикан от „Юробанк България“ (бившата Пощенска банка) заради неизплатени кредити за няколко милиона лева, взети срещу ипотеки върху отделните сгради в имота.

Още през 2018 г. няколко банки правиха опит да си вземат поне част от парите от друга задлъжняла на Бичев фирма - „Мастер СОП“ ЕООД. В момента дружеството е със запорирани дялове в полза на Пощенска банка, а задълженията му към НАП с лихвите вече са 556 818.92.

Тогава предмет на продажба чрез ЧСИ бяха и негови имоти в Стамболийски за над 2 млн. лв. - масивната производствена триетажна сграда с модерна архитектура и склад за метали.

Преди две години бе направен опит да се продаде и част от бившия консервен комбинат "Витамина" в Стамболийски, където Бичев също има участие чрез фирмата си "Мастер СОП" ЕООД.

В опит да спаси семейния бизнес, дъщерята на Димитър Бичев - Диана, създава с още трима съдружници „Аудакс корп“ ООД, където е мажоритарен собственик. Фирмата, която е трансформирана през годините, е с идентична дейност - търговия с метали, и също се помещава на ул. „Удроу Уилсън“ №12 в Пловдив.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Байдън призова Хамас да приеме ново предложение на Израел
Дата: 01/06, 02:30

Известният турски медикален онколог доц. д-р Айхан Мурат ще провежда безплатни консултации в София на 7 юни 2024 г.
Дата: 01/06, 02:00

Кралски орден за АББА: За изключителни постижения в музиката
Дата: 01/06, 02:00

Светлана Енчева – от мечта до реализиран интериорен дизайнер
Дата: 01/06, 01:40

Във ВиК-Дупница не са получени заплатите за април и май
Дата: 01/06, 01:34

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия