Сбогом на енергото: Къща в Пловдив прави ток, топли и охлажда


Дата: 26/02, 19:07

Комбинираната соларна система произвежда едновременно електричество, топлина и студ и може да се използва както при големи обществени сгради, така и при отделни еднофамилни къщи.

От няколко годиникогенерационни инсталации, използващи различни източници на енергия никнат като гъби в региона, пише "Марица". С по-трудната задача - реализацията на проект за три-генерация се е заела пловдивска фирма.

Според законодателството на ЕС до 2020 г., с промяна на строителните норми на държавите членки всички новопостроени сгради, а след обновяване и всички съществуващи, трябва да отговарят на нови, по-високи стандарти за енергийна ефективност и да бъдат захранвани основно с възобновяеми енергийни източници. При реновирането на сградите собствениците им ще бъдат насърчавани да инсталират „интелигентни” уреди и системи, да подменят отоплителните, вентилационните и климатичните инсталации, както и тези за топла вода с по-високоефективни алтернативи, като термопомпи например.

На сградите се пада 40% от общото енергийно потребление в ЕС. Те са и най-големия източник на емисии. Как да използваме  възобновяемата енергия, за да получим добър микроклимат по всяко време на годината в жилищните сгради? Как да захраним тези обекти с енергия, която освен екологична да е и достъпна като крайна цена? Първичното за определяне стойността на енергията е източникът, от който тя се добива. Според инж. Сергей Стоянов, председател на Камарата на инсталаторите в България (КИБ)

 

енергия можем да получим от всичко,

 

което ни заобикаля - слънцето, реките, морските вълни, вятъра, земята, дърветата, генерираните от човека отпадъци. Това са т. нар. възобновяеми източници, които могат да се ползват отново и отново като източници на енергия.

Досега България изпълнява плана за ВЕИ основно с инсталираните водноелектрически централи, най-вече на течащи води - около 15%. А предимствата на хидроенергията са безспорни - тя е евтина и екологично чиста. Първоначалната инвестиция за изграждане на водноелектрическа централа е голяма, но и рентабилна - приблизителния срок за нейната възвръщаемост е 10 години.

Както в Европа, така и у нас обаче продължават да се разработват и прилагат иновативни енергийни технологии и

 

системи за комбинирана генерация.

 

Слънцето излъчва толкова енергия, че с развитието на технологиите ще се превърне в най-експлоатирания енергиен източник, смята инж. Стоянов. Освен директно с помощта на слънчеви колектори, топлината може да се усвоява и от земята, водата, и въздуха като се преобразува в енергия с помощта на термопомпени инсталации. Най-масово разпространената досега термопомпа е тип „въздух-фреон” или домашния ни климатик. Температурата на въздуха обаче се изменя в голям диапазон, което намалява ефективността на климатика. При екстремни стойности на външната температура, когато се нуждаем от отопление през зимата и охлаждане през лятото, ефективността на климатика пада драстично. Затова в последно време специалистите все по-често обръщат поглед  към земносвързаните термопомпени инсталации, чиито източници на енергия имат сравнително постоянна температура. През зимата те работят като котел, а през лятото, като климатик. Топлината от земята нагрява топлоносител, който циркулира между положените в почвата тръби и термопомпата. Новите термопомпени инсталации са високоефективни - коефициентът им на транформация достига до 6.  

В момента КИБ участва в европейска програма, по която

разработва проект на високоефективна термопомпа,

 

с коефициент на транформация над 4, което означава, че с един киловат електрическа мощност ще се получават 4 киловата студ или топлина. Проектът трябва да приключи в края на тази година, след което, камарата на инсталаторите  ще има право да го разпространява на територията на цялата страна. Освен високата им ефективност, друго съществено предимство на термопомпите е дългият експлоатационен живот. При някой от тях той достига до 50 години.

Друг вид геотермална енергия, която се използва от преди 70-80 години е сондирането на голяма дълбочина в земните недра до достигане на високоенергийни слоеве и инжектиране на вода, която повишава енергийният си потенциал и след това обменя топлинна енергия с топлопотребителни инсталации. Системата не е новост, използва се от много години в Париж. Последния тип подобни инсталации използват термосондирането и работят на термосифонен принцип. Със сонда се пробиват земните недра до 120-130 м. дълбочина, поставя се вътре специална гофрирана тръба, която се напълва с въглероден двуокис при 50 атмосфери налягане и се получава топлинна тръба. Когато е под високо налягане, както в случая, въглеродния двуокис е течност. Той отнема топлината от земята и се изпарява, а изстивайки, отдава на топлообменника своята топлина, която служи за отопление на определени обеми и пространства. Вече охладен се стича отстрани по тръбата и отново се втечнява. Проектът използва геотермална помпа и е единствен в България. Инсталиран е и работи успешно в производствената база в Брани поле на голяма пловдивска компания, която е и представител на швейцарския производител на устойчиви, термоизолирани, неръждаеми тръби, издържащи налягане до 100 бара и използвани при сондирането. В системата няма движещи и триещи се части така, че на практика тя е дълговечна. Заради сондажа, първоначалната инвестиция е доста скъпа, но с нея, разходите за отопление намаляват в пъти, а и системата почти не се нуждае от последваща поддръжка.

У нас по-често се използва методът за

извличане на топлина от почвата

 

с помощта на пластични (пластмасови) топлопроводи, които се разполагат хоризонтално на дълбочина 1-2 метра. Той също е екологично чист. С такива системи се отопляват сградите на Чайкафарма в Пловдив и на бившия РУМ Дружба в кв. Източен. Те обаче трябва да се заложат още в проекта на строежа, за да се избегне вторичното им инсталиране.

Независимо кои от вариантите ще се използва за отопление, принципът е едни и същ - отнема се топлина от земята (тя е с постоянна температура 10-15 градуса) и се предава с по-висок потенциал на топлопотребителните инсталации.  

Лидер в използването на термопомпите е Швеция, където около 50% от отоплителните инсталации са снабдени с термопомпени системи. В САЩ над 30% от жилищните и административните сгради са оборудвани с помпи, а до две години 90% от новопостроените сгради в Германия ще са снабдени с такива инсталации. Прогнозите са до 2020 г. термопомпите да доставят 75% от топлинната енергия на света.

 

Особено са подходящи за еднофамилни къщи

 

така, че у нас реализацията на такива проекти тепърва ще набира скорост, особено, ако се комбинират със системи за оползотворяване на слънчевата енергия. Към тях се монтира абсорбционен чилър, който може да преобразува слънчевата енергия в студ през лятото.

Затова и усилията на пловдивската фирма са насочени към създаването и внедряването на система, която едновременно да може да усвоява светлината и топлината на слънцето. Тази комбинирана соларна система, в която едновременно работят CSP колектори (концентратори на слънчева енергия) произвежда електричество, топлина и студ от една и съща площ, изложена на слънце. Тези комбинирани системи могат да се използват при производствени, бизнес, обществени и жилищни сгради, както и за отделни еднофамилни домове. Проектът, разработва нова технология, в която ще бъдат включени съвременни, специализирани машини и съоръжения. Според инж. Стоянов той ще бъде готов в средата на лятото и като тип три-генерация ще бъде единствен в страната. А използваните специални панели ще са подходящи за интергриране на плоски и наклонени покриви на сгради, както и на техните фасади.

Соларните технологии за комбинирано производство на топлина, студ и електричество черпят ресурси от практически неизчерпаем алтернативен енергиен източник, какъвто е слънцето, а и ни правят по-независими от нарастващите цени на тока и природния газ. Затова, според специалистите, все повече предприемчиви и находчиви българи ще се доверяват на новите хибридни соларни технологии за ко- и три-генерация.

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



АПИ предупреди всички шофьори: Затваряме магистрала "Тракия" за две седмици в тази отсечка
Дата: 07/05, 16:38

Забраниха политическа намеса в медиите в ЕС с нов закон
Дата: 07/05, 16:31

Той беше "Българския вълк от Уолстрийт", а днес е на съд в София
Дата: 07/05, 16:25

Тази китна община изпревари София по ново строителство и прираст на населението
Дата: 07/05, 16:22

Вътев: Ако спре вносът, след три месеца тук ще настане глад
Дата: 07/05, 16:21

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия