Варненският пилот Йордан Атанасов завършва сезона с Skoda Fabia WRC (снимки)


Дата: 16/05, 09:06

Александър Дечев

Преди по-малко от 3 седмици пилотът Йордан Атанасов участва в рали „Спринт Варна 2014” с най-атрактивния автомобил - Skoda Fabia WRC. За варненския спортист да се състезава с кола от Световния рали шампионат е отдавнашна мечта и най-накрая успява да я осъществи. Огромния наем плаща почти изцяло сам, с малка помощ от спонсори.

За свое съжаление 38-годишният състезател завършва четвърти във Варна, но главно заради това, че колата е доста по-специфична, имал е много малко време да се адаптира към нея и три пъти тя му загасва на пътя. "Автомобилът дойде ден преди състезанието и имах възможност да го тествам само 18 километра. Бях предупреден за това изгасване. Знаех, че колата е специфична при стартиране и при употребяването на ръчна спирачка. Три пъти загасна и при всеки такъв случай губехме между 12 и 15 секунди. Затова и останахме четвърти. Но не търся вината в автомобила, а в себе си. Този път малките неща ни попречиха да бъдем на почетната стълбичка, но мисля, че за следващото състезание ще изчистим малките детайли. А и така или иначе не стартирахме, за да печелим състезанието, а за да осъществим една мечта и да си доставим удоволствие. Автомобилът е уникален, но не успях да го усетя напълно. Следващия път съм сигурен, че ще успеем да използваме пълния му капацитет”, заяви за Petel.bg Атанасов.

Той е твърдо решен да участва с уникалната Skoda Fabia WRC и в следващите два старта до края на сезона в рали спринта – в Пещера на 7 и 8 август и във Видин на 17 и 18 октомври. Този път обаче няма да може да се справи с огромния наем сам и ще търси съдействие от приятели и спонсори.

Завърна се след 5 години на пистата

Атанасов се завърна на рали пистата след петгодишна пауза. Той е един от именитите състезатели в България. Стартира кариерата си през 1997 г., когато участва с ВАЗ 20074 на рали „Албена”. Две години по-късно става шампион на България в клас А5 до 1400 кубика, през 2004-та е вицешампион на писта в клас N3, през 2006-а и 2007-а е трети в същия клас, а през 2009-а става втори в шампионата на писта. Тогава печели последния кръг – писта „Варна”, след което се оттегля от спорта заради лични и бизнес ангажименти. Автомобилите, с които се е състезавал през годините, са ВАЗ, Seat Ibiza, Honda Civic, и Fiat Punto.

Навигатори са му били Янаки Янакиев, Веселин Атанасов (б.а. брат на Йордан Атанасов), а на последното състезание във Варна до него сяда бившият навигатор на Петър Гьошев - Димитър Спасов. „Видях, че въпреки петгодишната пауза не съм изостанал и имам какво още да дам на автомобилния спорт”, споделя Атанасов.

Колата предизвика огромен интерес

Автомобилът, който Йордан Атанасов нае за рали „Спринт Варна” - Skoda Fabia WRC, предизвика огромен интерес. „Много хора от страната пътуваха именно за да го видят. От цяла България ми се обаждаха, пращаха ми по куриер подаръци, икони и какво ли още не. Всички ми пожелаваха успех. Някак си една такава кола обедини привържениците на този спорт. За два дни хората бяха усмихнати и задружни. Както например един мач Лудогорец – Лацио обедини за 90 минути българите от различни отбори и ги накара да напълнят стадиона”, споделя Йордан Атанасов.

Дава за пример и конкретна случка. „Когато отидохме за тестовете, които се проведоха на 80-100 километра от Варна, и колата дойде, едни хора спряха при нас. Прегръщаха ме и плачеха. За първи път ми се случва подобно нещо. Явно феновете са жадни за този спорт. За съжаление той е един от най-скъпите и кризата си оказа влияние. Фирмите помагат по-малко. При мен това си беше мечта и си финансирах изцяло начинанието, с малки помощи от фирмите, които бяха изписани на колата”, коментира варненският пилот.

Той разкри, че чехът Карел Трнини, от когото са наели колата, е дошъл на церемониалния старт на ралито пред Мол Варна и е останал очарован от огромния интерес на публиката към автомобилния спорт у нас. Той го е уверил, че при желание за нов наем на шкодата, Атанасов ще е с предимство пред други кандидати заради уважението, което е демонстрирал към собственика.

Конкуренцията в България е огромна, смята пилотът

Йордан Атанасов е доволен, че конкуренцията, която е видял на рали „Спринт Варна”, е била огромна. „Като погледнах предстартовия списък, видях, че 10 пилоти ще се борят за тройката. Това ме върна през 2006 г., когато се състезавах с „Хонда Сивик“ и за топ 3 се борихме 12 автомобила. Много от тогавашните пилоти се развиха сериозно, защото имаше битка. А когато има такава, нивото се вдига. Имаме шанс за добро класиране в следващите две състезания, но да не забравяме, че тези 10 коли ще участват и в тях”, признава състезателят.

Според него в момента има доста кадърни млади автомобилисти, но основният проблем за развиването на качествата им е липсата на средства.

Йордан Атанасов не пропуска да гледа по телевизията старт от Световния рали шампионат и е категоричен, че първите десетима там са величия. Все пак негови любимци са Себастиан Льоб, Себастиан Ожие и Мико Хирвонен.

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Разград с богата културна програма през май: Великденски заек на Велики четвъртък, Чакърдъкова в Деня на буквите, а абитуриентите – по червена пътека
Дата: 28/04, 02:50

Карлос Насар вдигна 226 кг
Дата: 28/04, 02:00

Фалшиви български документи са открити при разбиването на мрежа за трафик на мигранти в Гърция
Дата: 28/04, 01:33

Изпреварващо решение за спестяванията от Алианц Банк
Дата: 28/04, 01:20

Нови преговори за примирие в Газа ще се проведат в Рияд и Тел Авив
Дата: 28/04, 01:10

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия