Първо в „Петел“: България може да е домакин на Евровизия Junior 2015


Дата: 06/01, 12:58

Евгения Иванова

Големи са шансовете България да е домакин на детската Евровизия през 2015. Все още текат преговорите, но резултатът е почти ясен, твърди Дениз Игнатов, баща на Хасан и Ибрахим, които заедно с Крисия спечелиха второ място на Евровизия Junior 2014. Той допълни, че информацията му идва от генералния директор на БНТ Вяра Анкова, която му се обадила лично, за да му съобщи новината.
„Ще сме безкрайно щастливи, ако този голям форум се проведе в България, защото го заслужаваме. Нашите деца си го заслужиха.“, каза бащата на близнаците-звезди в интервю специално за „Петел“.

Как изкараха празниците Хасан и Ибрахим?
Ние празнуваме, докато работим. Когато всички деца почиваха през коледната ваканция, Хасан и Ибрахим работиха усърдно и наваксваха с изпуснатите уроци. Започнахме да се подготвяме за Международния конкурс „Панчо Владигеров“ , който ще се състои в гр. Шумен през месец април. Близнаците си избраха много тежки произведения, а и конкуренцията ще е голяма, защото няма възрастови ограничения. Както знаем, има много добри пианисти в Сърбия, Румъния, Македония. Конкурсът ще е много труден, състои се от три тура, с по няколко концерта. 

Какви други цели сте си поставили за новата година?
Готвим се и за още един международен конкурс. Казва се „Вива пиано“, на който миналата година Ибрахим спечели наградата „Вива Пиано Джуниър“, а Хасан взе Гранд При. Върнаха се с общо 8 медала само от този конкурс. Има и много други състезания, на които близнаците ще свирят, но мечтата ни е да участваме в един от най-сериозните конкурси -  „Шопен“, който ще се състои в Полша. Проблемът за 10-годишните момченца е, че възрастовата граница започва от 13 години. Надяваме се, че ще успеем да убедим комисията да ги допуснат.

Знае се, че Вие много напътствате децата и следите за тяхната работа.
О, да. Аз съм абсолютно навсякъде с тях. Родителят е този, който трябва да упражнява контрол над децата си и да ги насочва. Говори, че съм ги бил потискал, насилвал съм ги да свирят, което е абсурдно. Успехът се дължи на желанието и амбицията на децата. Няма как да стигнат това ниво на сила. Моето задължение е да ги подкрепям винаги. Аз съм учил философия и подходът ми към тях е много добър. Винаги съм тактичен, когато нещо им е трудно или не се справят така както биха могли. В противен случай, бих им убил желанието и емоцията. Казвал съм го многократно. За мен Господ е велик, моята мечта беше да имам син, на когото да покажа всичко, което аз умея, а той ми даде двама, с общи интереси при това. Така че ще направя всичко възможно да достигнат върха.

Как върви процесът по записването на албум с Крисия? Виждате ли се често?
Да, последно се видяхме на Българската Коледа, за която великото трио беше подготвило нова песен, но времето да бъде изпълнена не стигна. Децата имат вече общо три песни заедно. „Планетата на децата“ , „Българска роза“ и „ Моя страна, моя България“. Евгени Димитров- Маестрото е обещал да направи специални песни за тях, но след Нова година, понеже са много заети около „Гласът на България“ Така че започваме работа и по албума. Такъв наистина ще има. Но всичко - поетапно.

Забранили на педагожката на малките виртуози да ги упражнява

Проблемите с училището, за които се говореше толкова много разрешиха ли се?

Аз съм говорил доста по този въпрос. Казвал съм и лошите неща, казвал съм и добрите. Да, няма спор, че училището направи грандиозно посрещане на децата след Евровизия, с торти, с картини и съм им много благодарен.  В началото, обаче, момчетата бяха подложени на голям стрес. Не говореха добре български, освен това заекват, при което учителките им се ядосвали, нервничели и не ги изчаквали да се изкажат. Аз за това в началото държах да присъствам поне на уроците им по пиано. Исках да следя как се отнасят с тях, как те усвояват материала, за да мога да усъвършенствам таланта им. Ще направим каквото е възможно, но няма да преместя момчетата от „Сава Доброплодни“. Това е училище по изкуствата, а и няма друга музикална паралелка в гр. Шумен, така че мястото им  е там. Не разбирам защо обаче спъват децата. Ние прославяме първо школото, после града, и накрая страната. Жалко е, че не ги подкрепят, така както би трябвало. Педагожката им не беше с нас дори на Евровизия. В продължение на цели 5 месеца те не й позволиха да работи с децата. Сами сме се подготвяли. Яд ме е, защото това е изкуство, трябва да се поддържа непрекъснато. Хасан се яви да представи България на 12-тия международен Ротари конкурс в Москва и спечели 4-то място измежду 14 деца от цял свят. Ако обаче беше подготвен от професионалист, а не от мен, щяхме да сме на първо място. За това ме боли.

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Пиян шофьор с джип предизвика верижна катастрофа в Казанлък
Дата: 26/04, 22:10

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция
Дата: 26/04, 22:00

Нов проект! Комплекс от 4 къщи в м-ст Траката във Варна
Дата: 26/04, 22:00

Бивш здравен министър на Румъния отива в затвора заради подкуп
Дата: 26/04, 21:55

Желязков за свалянето си като председател на НС: Това беше някаква ненужна демонстрация
Дата: 26/04, 21:421 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия