Макрон обеща да направи всичко, за да предотврати разрастване на насилието между Ливан и Израел


Дата: 19/04, 23:51

снимка Булфото 

Френският президент Еманюел Макрон се срещна днес с ливанския премиер Наджиб Микати в Париж и го увери, че Франция е готова "да направи всичко по силите си, за да предотврати разрастването на насилието между Ливан и Израел", предаде Франс прес, като цитира изявление на Елисейския дворец.

На срещата в Париж присъства и главнокомандващият ливанските въоръжени сили Жозеф Аун. Макрон "изрази своята решимост да продължи да оказва на ливанските въоръжени сили помощта, от която те се нуждаят", пише в изявлението.

Френският президент "продължава да работи за стабилността на Ливан, така че той да бъде защитен от рисковете, свързани с ескалацията на напрежението в Близкия изток. Във връзка с това той припомни ангажимента на Франция към Временните сили на ООН в Ливан (ЮНИФИЛ) и подчерта отговорността на всички да се гарантира, че те могат да изпълняват изцяло своите задължения", каза още Елисейският дворец, предава БТА.

"Франция ще предприеме действия за постигането на тази цел заедно с всички, които са готови да поемат допълнителни ангажименти, по-конкретно с европейските си партньори, след заключенията на извънредното заседание на Европейския съвет", проведено в Брюксел вчера и завчера, се посочва в изявлението.

Освен това Макрон, който разговаря по телефона и с председателя на Камарата на депутатите Набих Бери, отново призова "политическите лидери най-накрая да намерят изход от институционалната криза, която отслабва Ливан". 

От края на мандата на президента Мишел Аун (който няма роднински връзка с Жозеф Аун - бел. АФП) на 31 октомври 2022 г. ливанските депутати не успяват да се споразумеят за негов наследник. Парламентът на страната е разделен между лагера на проиранското ислямистко движение "Хизбула" и неговите противници, припомня АФП.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Слави Трифонов понесе тежък удар от близък човек в "Ку-Ку Бенд"
Дата: 02/05, 21:43

Екоминистерството с план за препоръките на ЕК за енергетиката и климата
Дата: 02/05, 21:36

Паргов: Ще има преразпределение на електорати
Дата: 02/05, 21:211 Коментар

Случаите на коклюш в Пловдив се увеличават
Дата: 02/05, 21:06

България забрави за Симона и Димитър. Има втора влюбена двойка в "Хелс кичън". 
Дата: 02/05, 21:04

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия