Директор на психиатрия: Всеки четвърти-пети пациент е с психоза след употреба на дрога


Дата: 17/06, 09:24

Снимка Pixabay

След поредицата от случаи на агресия от психично болни хора, има ли нужда от промяна в грижата за тях? По темата дискутираха в ефира на NOVA Цветеслава Гълъбова, директор на психиатрична болница "Свети Иван Рилски", и адвокатът по медицинско право Мария Петрова.

Според Гълъбова стигмата в обществото наистина е сериозен проблем.

"Хората не поемат психично болните. Въпросът защо са сред нас е неправилен. Трябва да се питаме защо са в този вид. Това са хора, които имат нужда от грижа, не от заключване. Имаме нужда от високо квалифицирани хора. Не всяка ненормално поведение е израз на психична болест. Много често е провокирано или от личностно разстройство или от употреба на наркотици. При нас вече всеки четвърти-пети пациент е с психоза след употреба на дрога. Всеки взима каквото и както му хрумне", поясни директорът на психиатрична болница.

"Това, че даваме светлива на подобни случаи далеч не означава, че те са единствените. Смятам, че по този начин засилваме стигмата около психично болните. Нека не забравяме че в България никой не може да бъде лекуван против волята му извън задължителното психиатрично лечение, за което се изисква решение на съответния Районен съд. Не може да бъркаме заболяванията с престъпленията. Интересно е защо експертите преценяват, че тези хора не могат да носят отговорност за стореното от тях и хвърлят топката в полето на психиатрите", коментира Петрова. Тя призова "държавата да не абдикира от функциите си".

"Да не се правят козметични промени в Закона, в които се прави опит да се вкарат неправителствени организации, за които грижата за психично болните се свежда до там да усвоят парите по един или друг проект", поясни тя.
 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Кралят на лятото: ленът и ползите, които носи на цялото семейство
Дата: 26/06, 12:30

Мобилен пункт събира опасните отпадъци на домакинствата във Варна
Дата: 26/06, 12:25

Тошко Йорданов, ИТН: Не правим политически заявки, подхождаме практично
Дата: 26/06, 12:20

Мъж, разлепил некролози на жив столичен съдия, отива на съд
Дата: 26/06, 12:09

Собственици на фотоволтаични централи блокираха главния път София - Русе
Дата: 26/06, 12:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия