Депутатите отхвърлиха новите пенсии


Дата: 24/04, 21:18

снимка Булфото

Новите пенсии за репресия, които ГЕРБ и ДПС опитват да наложат в последните часове на това Народно събрание, бяха отхвърлени от останалите политически сили именно поради начина, по който се предлагат - без консултации в националния съвет за тристранно сътрудничество, без обяснения на заложените в тях параметри и в предизборна обстановка. В парламентарната социална комисия вносителите от двете парламентарни сили останаха сами зад проекта. Той бе отхвърлен с осем гласа "за", трима против и шестима въздържали се.

Промените се появиха тази седмица на сайта на парламента и са трети опит на ДПС да реши проблема с компенсациите на изселниците ни в Турция, преживели политическа репресия. Те не могат да получават предвидените за жертви на комунистическия режим добавки, защото тези добавки са обвързани с наличието на пенсия. Сред изселниците ни обаче има група хора, които са изселени твърде млади и нямат стаж в България, за да получават у нас пенсия. Това ги лишава и от добавки.

Репресираните от Турция отдавна настояват тези добавки да се отвържат от пенсиите и да се дават самостоятелно. Отделно организациите на репресираните от режима преди 1989 г. искат 100% увеличение на сумите. Досега обаче ДПС пробваше да реши проблема през промени в правилата за отпускане на пенсия при недостигащ стаж, с което въведоха голяма неравнопоставеност в тези текстове. След като тези промени не помогнаха, сега ГЕРБ-СДС и ДПС внесоха настоящите промени, с които добавката става пенсия и се отпуска директно при навършване на възраст за пенсиониране без никакви изисквания за стаж. Освен това от 30-50 на сто върху средната пенсия за осигурителен стаж и възраст, тези пенсии ще се увеличат на 45 до 75 на сто. Към днешни данни за средната пенсия, това означава 683 лв. максимална добавка и 410 лв. минимална.

Законопроектът предвиждаше промените да влязат в сила до догодина. Социалната комисия не е водеща по тях, тъй като те се правят през закона за реабилитация на репресираните, а комисията по правата на човека няма намерение да заседава до излизането на парламента във ваканция. С това съдбата им остава неясна, предаде днес.бг.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Какво включват стандартното и разширеното изследване на кръв в лаборатория „ЛИНА”?
Дата: 04/05, 21:10

Благодатният огън тръгна към църквите в България от синодалния параклис
Дата: 04/05, 20:55

В Гърция глобяват с 50 евро за шофиране с джапанки
Дата: 04/05, 20:451 Коментар

Интензивен трафик на камиони на ГКПП "Кардам"
Дата: 04/05, 20:26

Такси блъсна 14-годишно момче с тротинетка в София
Дата: 04/05, 20:132 Коментара

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия