Зинаида Златанова: Трябва да спрем просто да пълним „столчетата", които ни предлага ЕК


Дата: 22/08, 19:05

кадър bTV

Най-важното, което трябва да кажем, е, че преговорите за ресора и името на българския еврокомисар в ЕК трябва да се случат пред очите на обществото този път, по напълно прозрачен начин, без задкулисни договорки. Защото в настоящата криза това ще задълбочи още повече недоверието на гражданите в демократичните институции и демократичния процес като цяло.

Това каза в интервю пред БНР Зинаида Златанова, бивш ръководител на бюрото на ЕК в България и бивш вицепремиер по европейските въпроси в кабинета Орешарски.

Срокът за кандидатурите е до края на август и България много е закъсняла, но е важно да се посочат две имена – на мъж и на жена, които са обсъдени прозрачно преди да бъдат предложени.

"Срокът тече и преговорите за ресор, защото името много зависи от ресора, който се договори - и обратно. Така че за мен основното послание е, че тези преговори за ресор трябва да се случат пред обществото, с участието на парламентарните политически сили, а не да бъдат еднолично решение на когото и да било. Защото ресорът, въпреки че покрива определен сектор, е важен за България, важно е за репутацията на страната ни и трябва да спре да "пълним столчета", които ни се полагат", препоръча Златанова.

Тя е категорична, че трябва да имаме ефективен еврокомисар, който представлява цялата нация в Брюксел, а не определена политическа партия или лидер, както сме имали случай.

И въпреки политическата криза у нас Зинаида Златанова смята, че има подходящи кандидатури и терен на такова прозрачно обсъждане на българските кандидати за еврокомисари и за ресора, може да стане парламентът.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Край с Шенген и железните граници се затварят в най-важната страна в ЕС
Дата: 12/09, 20:37

Голям проблем с плащането с карта за хиляди българи в Германия
Дата: 12/09, 20:30

Политолог: Не можем да предполагаме кой ще спечели битката в ДПС
Дата: 12/09, 20:24

Путин: Това значи война с НАТО
Дата: 12/09, 20:20

Върнаха от оня свят О Джей Симпсън в "Стани богат"
Дата: 12/09, 20:15

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия