Хартиените бюлетини за двата вота ще бъдат в различен цвят


Дата: 08/05, 15:30

Снимка Булфото, архив

Хартиените бюлетини за предстоящия вот 2 в 1 ще бъдат отпечатани в различен цвят мастило - така че да се намали шансът гласоподавателите да се объркват. Това разясни в ефира на Нова нюз зам.-председателката на ЦИК Росица Матева. Тя не уточни какви ще са конкретно цветовете.

Въпреки това, ако бюлетина за евровота отиде в урната за националния и обратното, тя няма да бъде обявена за невалидна, а ще бъде преброена редовно. Целта на различното мастило обаче е да се намали броят на подобни грешки и съответно натоварването при броенето.

ЕК разследва Meta - няма инструмент за наблюдение на изборите
ЕК разследва Meta - няма инструмент за наблюдение на изборите
Изборът на хартия за машините е друга тема - там не ЦИК решава, защото според изборния закон хартията се доставя от печатницата на БНБ.

"Сиела Норма” е избрана с обществена поръчка, тя беше единственият кандидат. Ще инсталира машините в склада, ще ги транспортира в страната и ще осигури техници за обслужване у нас и в чужбина в предизборния и изборния ден. Транспортът зад граница е задача на Министерството на нъвшните работи. Около 200 техници ще инсталират машините, като те ще минат проверка през МВР и ДАНС”, обясни още Матева.

Не всичко, свързано с изборния процес, може да бъде публично, подчерта зам.-председателката на ЦИК - изборите все пак са въпрос на национална сигурност. Матева призова политиците да не рушат доверието в процеса.

И добави, че видеонаблюдение ще има в 10 000 от над 12 000 секции - колкото и на предишни избори. Не е ясно какви мерки се взимат за подобряване на реалния резултат в изборния ден - на последните няколко вота в много от секциите видеоизлъчване така и не тръгна, включително в 45% от най-рисковите. На доста места нямаше звук, камерата беше поставена така, че броенето не се вижда, или картината беше твърде ниско качество, че да се види каквото и да е.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Юрген Клоп се сбогува с феновете на Ливърпул
Дата: 20/05, 02:10

Червено злато „събужда“ сърцето
Дата: 20/05, 02:00

Реал (Мадрид) допусна равенство, след като водеше с 4:1
Дата: 20/05, 01:07

На 20 май рожден ден има Александра Сърчаджиева
Дата: 20/05, 00:28

20 май 1570 г. - Картографът Абрахам Ортелий издава първия съвременен атлас
Дата: 20/05, 00:09

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия