Любопитно сравнение: София ми е Сеул


Дата: 21/09, 21:54

Снимки: Фейсбук - Корея-филми, сериали и култура

Сеул и София. Сигурно само аз намирам прилики! Това пише под текст към двете снимки във Фейсбук-групата Корея-филми, сериали и култура.

Между двата кадъра наистина има голяма прилика. Най-вече заради телевизионните кули, които се извисяват над тях. Приликите не спират до тук – и двата града са столици, най-големи градове в държавите си, и двата цзапочват с първа буква С, и двата са в Северното полукълбо, макар че Сеул е по-южен град.

Разликите са огромни. Причината е предимно в икономически фактори. С население над 9 милиона души, Сеул е сред най-големите градове в световен мащаб. Сеулският национален столичен район с население от над 26 милиона души е един от най-големите метрополитени в света и обхваща столичния град, агломерацията Инчон и почти цялата провинция Кьонги-до. Почти 50% от населението на Южна Корея живее в столичната метрополия, от които 1/4 са в самия Сеул.

Тази гледка реално вече не съществува, пише под коментара на фотоса от София, което все пак не изключва възможността човек да търси сходни точки между различни градове, райони, региони, областти и други по света.

Телевизионна кула „Копитото“ е телевизионна кула, намираща се в местността Копитото на планината Витоша на юг от София. Висока е 186 метра и е една от най-високите сгради в България. Намира се на 1345 m надморска височина. Кулата е проектирана от архитектите Любен Попдонев и Стефан Тилев. Построена е през 1986 година като заместител на старата телевизионна кула в София и обслужва столицата и Софийско поле.

Сеулска телевизионна кула „N“ известна също като Намсанска кула или само Сеулска кула, е наблюдателна, съобщителна, телевизионна и радиокула в Южна Корея, намираща се на планината Намсан, Централен Сеул, извисяваща се на 236 m височина. Построена през 1971 г., кулата е първата обща съобщителна кула в Южна Корея, предоставяща телевизионно и радиоизлъчване в Сеул. Днес излъчва сигнали на големите корейски медии – KBS, MBC и SBS. Освен основната ѝ функция да предава радиосигнали, кулата е символ на Сеул, а през 2012 г. е избрана за най-любима забележителност на чужденците, които посещават Сеул.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Байдън заяви, че Китай продължава „да се държи агресивно“
Дата: 22/09, 02:00

САЩ призоваха гражданите си да напуснат Ливан
Дата: 22/09, 01:31

Макрон назначи ново правителство след седмици несигурност
Дата: 22/09, 01:01

ПСЖ с първа грешна стъпка от началото на сезона
Дата: 22/09, 00:45

Откриха "Октоберфест"
Дата: 22/09, 00:29

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия