"Хелън" отне живота на най-малко 89 души


Дата: 30/09, 07:08

Пиксабей

Проливните дъждове, предизвикани от урагана "Хелън" в САЩ, оставиха много хора блокирани или без дом в момент, когато започват усилията по справянето с последиците от мощната буря, която по информация от Си Ен Ен е причинила смъртта на най-малко 89 души, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Хелън" причини разрушения на стойност милиарди долари в обширни райони от югоизточната част на САЩ. Повече от 2 милиона потребители все още бяха без ток снощи. Някои от тях са изправени и пред постоянна заплаха от наводнения.

Наводненията, които доведоха до блокирани пътища и прекъснати електропроводи, изолираха силно пострадалия град Ашвил в Северна Каролина.

"Хелън" достигна бреговете на Биг Бенд в щата Флорида като ураган от четвърта категория късно в четвъртък, след което бързо премина през Джорджия, Южна Каролина, Северна Каролина и Тенеси, изкоренявайки дървета, разрушавайки домове, причинявайки излизания на реки от бреговете им и препълвайки язовири.

Смъртни случаи в резултат на бурята са били регистрирани във Флорида, Джорджия, Северна Каролина, Южна Каролина и Вирджиния.

Началникът на американската федерална агенция за справяне с последствията от бедствия Дийн Крисуел заяви, че агенцията е активно ангажирана в шест щата след урагана "Хелън", като отговаря на исканията на губернаторите и спешните служби на щатско ниво.

Крисуел посочи, че нуждите са различни в шестте щата, в които е обявено бедствено положение и потвърди, че условията в района на планината Апалачи в Северна Каролина, Тенеси и Вирджиния са особено тревожни.

"В западната част на Северна Каролина все още е много активна мисията по търсене и спасяване", каза Крисуел. " И знаем, че има много общности, които са откъснати от света просто поради географските особености", добави той.

Блокирани пътища и разрушени мостове продължават да държат някои общности изолирани, а сериозните повреди в комуникационните системи затрудняват жителите да се обаждат при спешни случаи или да се свързват с когото и да било.

Рой Купър, губернатор на Северна Каролина, заяви, че щатът работи възможно най-усилено, за да достави храна и вода на стотици хиляди хора, блокирани и изолирани от урагана "Хелън" в планините, като спасителните дейности продължават.

Белият дом каза, че президентът Джо Байдън е бил информиран за последиците от урагана и ще посети засегнатите от "Хелън" райони тази седмица, стига това да не попречи на спасителните и възстановителните операции.

 


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Стълб се стовари на улица "Подвис" във Варна, друг стои наклонен
Дата: 30/09, 09:17

Спецакция в Бургас
Дата: 30/09, 09:10

За първи път крайнодесните печелят изборите в Австрия
Дата: 30/09, 09:09

Изследване: Вредни химикали от опаковките на храните се натрупват в човешкото тяло
Дата: 30/09, 09:07

Товарен автомобил блъсна пешеходка в Айтос, състоянието й е тежко
Дата: 30/09, 09:03

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия