Русия осъди на 16 години затвор американски журналист от Wall Street Journal


Дата: 20/07, 12:03

Кадър CNN

Американският журналист Евън Гершкович беше признат за виновен в шпионаж от руски съд и осъден на 16 години в наказателна колония с висока степен на сигурност след таен процес, определен като "измама" от неговия работодател, семейството му и Белия дом.

Репортерът на Wall Street Journal (WSJ) беше арестуван за първи път миналия март, докато беше на репортаж в град Екатеринбург, на около 1600 км (1000 мили) източно от Москва, от службите за сигурност, предаде Морето.нет и БТА.

Прокурорите го обвиниха, че работи за Централното разузнавателно управление (ЦРУ), обвинения, които Гершкович, WSJ и САЩ гръмогласно отричат.

Това е първата присъда на американски журналист за шпионаж в Русия след края на Студената война преди повече от 30 години.

И двете страни в процеса имат 15 дни да обжалват присъдата, каза съдията.

„Тази позорна, фалшива присъда идва, след като Евън прекара 478 дни в затвора, неправомерно задържан, далеч от семейството и приятелите си, възпрепятстван да докладва, всичко това за това, че върши работата си като журналист“, издателят на Wall Street Journal Алмар Латур и главен редактор Ема Тъкър каза в изявление.

„Ще продължим да правим всичко възможно, за да настояваме за освобождаването на Евън и да подкрепяме семейството му.

„Журналистиката не е престъпление и ние няма да се успокоим, докато не бъде освободен. Това трябва да приключи сега.”

Западните политици категорично осъдиха присъдата. Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че г-н Гершкович не е „извършил престъпление“ и е „набелязан от руското правителство, защото е журналист и американец“.

„Евън издържа изпитанието си със забележителна сила“, добави г-н Байдън. „Журналистиката не е престъпление. Ние ще продължим да отстояваме свободата на печата в Русия и по света и ще се противопоставяме на всички онези, които се стремят да атакуват пресата или да се насочват към журналисти.“

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел каза, че Русия наказва журналистиката със своята "политизирана правна система", а британският премиер Кийр Стармър определи присъдата като "презряна".

Вашингтон обвинява Русия, че държи Гершкович като разменна монета, която да бъде използвана за евентуална размяна на затворници с руски граждани в чужди затвори. Но Москва знае, че САЩ са готови да направят размяна, за да освободят собствените си граждани, и е известно, че двете страни са обсъждали такава размяна.

Руски наблюдатели казват, че бърза присъда може да означава, че размяната е неизбежна. Според руската съдебна практика размяната обикновено изисква вече да има присъда.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Алекс Колев: Разочарованието в отбора е голямо
Дата: 06/09, 01:30

Имате нужда от пълно изследване на кръв, полови и щитовидни хормони? Посетете лаборатория „ЛИНА”
Дата: 06/09, 01:20

Спират водата за цял ден в Шумен на 9 септември
Дата: 06/09, 01:02

Роналдо вкара гол номер 900 в кариерата си
Дата: 06/09, 00:47

Илиан Илиев: Трябва ни повече самочувствие
Дата: 06/09, 00:30

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия