За кого са подходящи хранителните добавки с аминокиселини?


Дата: 04/02, 09:57

Ако сте запознати донякъде със света на силовите тренировки, вероятно сте чували за аминокиселини под формата на добавки? Те се използват предимно за насърчаване на мускулния растеж и намаляване на мускулната болка.

Но какво точно прави аминосекилинната добавка? Полезна ли е? За кого е подходяща и какъв ефект трябва да очаквате?

Определени фактори могат да повишат нуждата от аминокиселини. Това могат да бъдат интензивните тренировки, специалните диети, здравословните проблеми, претърпените операции. В резултат на всички тях тялото може да се нуждае от по-голямо количество определена аминокиселина, която не успява да произведе само.

Освен това, хората, които избягват животинските продукти и по-специално месото, обикновено не успяват да си осигурят достатъчно аминокиселини. Най-лесният начин да направят това би могъл да бъде приемът на хранителни добавки.

Важно е също да знаете, че тези вещества са градивни елементи на протеините. С други думи, серия от отделни аминокиселини съставлява протеин. А те протеинът от своя страна играе решаваща роля в изграждането и възстановяването на мускулите.

Тялото ви също така се нуждае от протеини, за да произвежда хормони, антитела, невротрансмитери, ензими и други. Както виждате, всичко е свързано и недостигът на един елемент от веригата може да саботира работата на редица органи.

Видове аминокиселини

Има общо 22 основни аминокиселини, като 9 от тях наричаме незаменими – т.е. трудно можем да си ги набавим без консумацията на животински храни.

Всяка аминокиселина има различна функция. Например, триптофанът е важен за производството на мелатонин, фенилаланинът – за производството на всички видове невротрансмитери и за правилното функциониране на мозъка и нервната система.

Изолевцинът е от значение за имунната система, заздравяването на рани, детоксикацията, регулирането на кръвната захар и осигуряването на енергия.

Не можем да пропуснем и аминокиселината валин. Най-големите ползи от нея са за спортистите. Валинът е от съществено значение за възстановяването на мускулната тъкан и мускулния метаболизъм. Важен е също така и за вашата издръжливост по време на тренировка. Разбира се, от валин се нуждаят и всички, които не спортуват, тъй като подобрява безсънието и нервността.

На какво да обърнете внимание при избора на аминокиселини под формата на добавки?

Купувайте предимно незаменими аминокиселини – тези, които не можете да произведете сами. И също така обръщайте внимание на етикетите за възможно наличие на забранени вещества.

Качествените аминокиселинни добавки са напълно безопасни и дори необходими. Тялото ви се нуждае от тях, за да функционира нормално. Въпреки че няма индикации за сериозни странични ефекти, твърде много протеини и аминокиселини са излишни.

Така че, ако се храните правилно с достатъчно протеини, не прекалявайте с добавките. Те допринасят за добрите ви спортни постижения и благосъстояние, но няма да компенсират лошите навици.

Коя е най-добрата добавка с аминокиселини?

Фанатичните спортисти искат да извлекат максимума от всяка тренировка, затова се нуждаят от най-добрата добавка с аминокиселини. Това, което може да бъде от полза за всеки спортист, е левцинът.

Тази аминокиселина е важна за изграждането на мускули, за предотвратяването на разпада им след тренировка, за повече мощност и производителност и за издръжливост.

Ако не сте сигурни от коя добавка се нуждаете, можете да започнете с комплексни аминокиселини.

 

*публикация



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Депутатите оправят казуса със служебните премиери на първо четене
Дата: 29/03, 16:47

Александър Андреев: Първа точка във всички предизборни кампании трябва да е “сгрешихме”
Дата: 29/03, 16:35

Багерите и валяците се връщат на АМ "Хемус"
Дата: 29/03, 16:30

Варна посреща НИК 421 – „Св. св. Кирил и Методий“ на 3 април
Дата: 29/03, 16:20

Сигнал за бомба изпразни мола на бул. Стамболийски
Дата: 29/03, 16:06

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия