По традиция днес Винарска изба „Варна” отбелязва професионалния си празник - Трифон Зарезан, като собствениците на избата – Григор Григоров и Цанко Станчев и технологът Тихомир Трифонов, зарязаха лозето, а след това посрещнаха гости от Варна и региона. Сред тях бяха съмишленици, културтрегери, приятели, партньори и представители на бизнеса, предимно от туристическия бранш.
Празникът е и своеобразен начин избата да представи вината от последната реколта, а след като прие многобройни и заслужени поздравления за добре свършена професионална работа и вдигна традиционните за този ден тостове, технологът Тихомир Трифонов разкри защо изба „Варна” продължава да е утвърдена и предпочитана марка на пазара.
- Г-н Трифонов, каква беше за вашата изба 2023 година?
- Изминалата годината беше съпроводена с много предизвикателства, като основното, върху което се концентрирахме, бе обезпечаване на необходимостта на пазара от наши продукти. Отчетохме възстановяване на обемите на реализация след Ковид вълната и пазара влезе в нормалния си ритъм. Заведенията се изпълниха отново с клиенти, както от местни, така и от туристи. Радваме се на добро внимание към нас, от нашите клиенти във Варна и региона, и благодарение на тях, ние отчетохме ръст в реализацията.
Успоредно с това работим по непрекъснато подобряване на работната среда в избата с надграждане в техническо и технологично отношение. Капацитетните възможности на избата в момента са от около 220 000 бутилки годишно и 55 000 литра вино в опаковка Bag’N Box. Това е и годишната реализация в търговска мрежа.
- Как се отразиха климатичните условия на продукцията?
- Като цяло най-голямото предизвикателство си остава развитието на лозата през годината и качеството на гроздето. На подчертаното засушаване отговорихме с прецизно и балансирано напояване, а сухото време не беше предпоставка за развитие на болести по лозата, макар че близостта до морския бряг и сутрешната влага ни поддържаше вниманието високо. Все пак тези лозови масиви ги отглеждаме вече около 20 години и имаме достатъчно натрупан опит по опазването на плода. И това даде очакваните от нас резултати.
- Кое е виното на 2023-та?
- Традиционно най-силен интерес има към Совиньон блан и той е с най-висок темп на реализация. Поддържаме малка лимитирана серия вина, в която бутилираме най-доброто от реколтата, и в тази серия влизат сортове като Совиньон блан, Гренаш, Шардоне. От новата реколта отчетохме много добри резултати в Траминер. За съжаление този асортимент вино вече не е актуален сред клиентите, тъй като модните течения насочиха вниманието към други асортименти и прекратихме неговото бутилиране. Друг подобен сорт е Грюнер Велтлинер, австрийски сорт, който се получава много добре при нашите климатични условия и вече поредна година се опитваме да привлечем вниманието на публиката към него.
- Кои са предпочитаните вина от вашите клиенти?
- Ризлинг, Пино Гри, Совиньон блан, както и розетата от Пино Ноар – „Blush” и от Санджовезе са тези, които са традиционните за нас асортименти и към които има най-висок интерес.
- Имаше ли вино, с което изненадахте почитателите си?
- Да, това беше един от клоновете на Совиньон блан който присъства в нашите насаждения и за който годината беше най-удачна. Успяхме да подготвим малка лимитирана серия, която, разбира, се продаде много бързо.
- Към какво ще се стремите през 2024 година, за да продължите да сте актуални на пазара?
- Нашето желание е да опитаме да отговорим на очакванията на клиента с ръст на качеството, да поддържаме неголям асортимент от вина, но с отчетливи характеристики помежду им. Предизвикателствата на глобалната икономика засягат и нас, и непрекъснатото нарастване на цените на основни суровини и материали повдигат себестойността на продукта.
- Вашият тост за Трифон Зарезан?
- Вече съм убеден, че виното е напитката, най-близо до хората. Виното е един от малкото хранителни продукти, които не претърпяват термична обработка, като по този начин запазва в себе си всички положителни качества на плода – вплел в себе си слънцето, почвата и въздуха на региона. Моето пожелание е да има хармония в живота и на трапезата, тъй като виното задължително трябва да присъства на трапезата на всеки българин. Трябва да се гледа на него като лечебно средство и с необходимата доза уважение, както към него, така и към всички които са участвали в създаването му – лозари, винари, а и слънце, земя и вода. Наздраве с лечебни количества.
--
За контакти:
ВИНАРСКА ИЗБА ВАРНА
АДРЕС
Варна, с. Генерал Кантарджиево
ТЕЛЕФОНИ
тел. магазин: +359 897 009 594;
търговски представител: +359 882 434 345;
тел: +359 88 7574148
sales@varnawinery.eu
office@varnawinery.eu
За резервации на винени дегустации:
winetasting@varnawinery.com
*публикация
За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg
Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!
Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!
Шофьори във Варна алармират: "Черен" лед по Аспарухов мост, колите се въртят
Дата: 26/11, 08:25
Как се правят здрави нерви?
Дата: 26/11, 08:20
Представяне на кухненски уреди Pando, Barazza, Bertazzoni и ELMARK
Дата: 26/11, 08:20
Земетресение с магнитуд от 5,3 край бреговете на Япония
Дата: 26/11, 08:17
Интензивен трафик на някои от граничните ни пунктове тази сутрин
Дата: 26/11, 08:06