Пиксабей
"Произвеждаме малко над 35% от свинското месо, което покрива нуждите на страната ни. Останалото е внос. Не искаме внос, искаме родно производство!"
Това каза пред БНР д-р Ангел Мавровски от Катедра "Генетика" на Тракийския университет в Стара Загора, споделяйки за голяма част от проблемите, които пред които са изправени българските производители на свинско месо. Мавровски е сред организаторите на международен форум, посветен на проблемите на свиневъдството, който ще събере учени, производители и представители на институциите.
Основният проблем пред разширяването на производството е регулацията на ценовите пазари, посочи Мавровски и акцентира върху нерегламентирания внос.
"Държавата, ако реши, има начини да спре и да регулира цените. Да не се продава под себестойност. Задължително трябва да има минимална изкупна цена за този сектор. Фуражите са на такава цена, че бизнесът е поставен на колене."
Производството на свинско месо е част от продоволствената ни сигурност, напомни експертът и предупреди - при затваряне на границите цената би отишла страшно много нагоре.
Мавровски апелира за завишен контрол върху складовете и обясни, че там са били разкривани "доста меса с изтекъл срок от 2016 г., които се влагат в кебапчета и кюфтета на пазара".
Интересно защо бе отменена ротацията на проверяващите. Част от схемите вече са се върнали на терен, коментира д-р Ангел Мавровски в предаването "Преди всички".
Друг сериозен проблем, който надвисва над Европа, е шапът – разпространението му е със скоростта на вятъра, отбеляза експертът и изказа сериозни опасения, че скоро може да засегне и нас.
"2011-а е последното огнище в България."
Според Мавровски е необходим абсолютен контрол на границата и контрол върху движението на животни.
"Държавата е абсолютно абдикирала от контрола върху личните стопанства. Именно оттам може да се случи разпространението на проблема."
Работи се по версия, че заболяването е пренесено от бежанци с определени храни. Въпрос на установяване от техните служби е, посочи експертът за огнището на шап в Германия.
След африканската чума по свинете бизнесът се възстанови, но това беше сериозен удар върху производството у нас, отчита д-р Мавровски.
Редактор "Екип на Петел"
За реклама в "Петел" на цена от 60 лв без ДДС/30,68€ на ПР публикация пишете на info@petel.bg
Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!
Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!
"Суперхраните" на нашите баби: Четири полезни продукта
Дата: 22/12, 05:00
Как да не се тръшнем болни?
Дата: 22/12, 04:10
Трима късметлии спечелиха чисто нови BMW 318i в юбилейното „Колелото на съдбата“ на А1
Дата: 22/12, 04:10
Изобилие и късмет за четири зодии на 22 декември
Дата: 22/12, 04:00
Въвеждане на еврото: как ще пазаруваме в Lidl от 2 януари 2026 г.
Дата: 22/12, 03:50