Булфото
Теменужка Матева-Нуша от години приготвя трахана, която е запомнила от своята баба. „Имам страшно много видове трахана и всяка е приготвена по различен начин“- казва Нуша и допъва, че най-характерното и най-ценното в нейната трахана е квасът. Той е с тристепенна ферментация, която продължава 6-7 месеца.
"Ферментацията е дива - започва рано напролет със събиране на билки, бобови и протеинови растения и накрая хмел. Задължително присъства четлемика - едно протеиново дърво, което расте само в районите на Северна Гърция. Когато е готов квасът, имаме извлека - тоест първата ферментация. Започваме вторичния квас, тоест към него добавяме лимецово брашно и изчакваме да втаса. Когато е готов вторият квас, месим траханата. Тя отново втасва, следва претриване и сушене, което не бива да е на пряка слънчева светлина и отнема около 2-3 дена", разказва начина на приготвяне на траханата майсторката Нуша.
Вкусната храна вече е станала хит в един от елитните ресторанти в София. Самите майстори-готвачи открили случайно здравословния продукт, приготвян от Теменужка, и дойдоха специално в село Плевун, за да участват в процеса на приготвяне на траханата.
За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg
Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!
Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!
Плувецът на „Черно море” Максим Манолов с бронз от Европейското
Дата: 04/07, 19:23
Хандбалният „Хера – Варна“ изпрати успешен сезон
Дата: 04/07, 19:17
РЗИ – Варна: Морската вода е чиста
Дата: 04/07, 19:14
Голяма змия взе акъла на минувачите по Крайбрежната алея във Варна
Дата: 04/07, 19:10
Две жени загинаха на място след тежка катастрофа на АМ "Марица"
Дата: 04/07, 19:00