Над 40 училища и градини във Варна са обновени, над 3100 деца прекрачват школския праг за пръв път


Дата: 12/09, 15:24

снимка Булфото

Готови сме за първия учебен ден, в над 40 училища и градини са направени текущи ремонти през лятото, като само 2-3 от ремонтите ще се довършват след 16 септември. В общинските училища, посрещаме над 3100 първокласници и ще изпратим близо 1900 абитуриенти. Това съобщи днес на пресконференция заместник-кметът по образование и култура Павел Попов.

Той подчерта, че по повод обилните валежи през последните дни и обявеното днес частично бедствено положение в район Приморски” във Варна, Общината поддържа непрекъсната връзка с ръководствата на всички образователни институции, но към момента няма постъпили сигнали за пострадали сгради. Единствено е възникналият вчера проблем в сградата на ДГ 40 „Детски свят”, където ситуацията е спокойна и децата днес имат редовни занятия. Днес вече е възстановено ел. захранването в едната от сградите, където протичат заниманията, а в другата се прави обследване и отстраняване на щетите по ел. инсталацията, информира Попов. По думите му, до края на седмицата ще приключи и интензивната работа по резитбата на опасни и сухи клони в дворовете и площадките на детските градини и училищата в града, за което Общината съдейства на директорите.

По отношение на ремонта на покрива на СУ „Д. Дебелянов”, заместник-кметът коментира, че ситуацията е заварен хроничен проблем, който изисква специални усилия. Работим по този казус, като се стараем финансовите щети за Общината да са възможно по-малки размери, тъй като проектът е в период на устойчивост и лошото качество ще има негативни последици. В училището учебната година ще започне нормално, при същите условия при които е завършила предходната учебна година, предстои извършването на тройната експертиза, която ще констатира състоянието на покрива на сградата и нужните средства, стана още ясно от думите на Попов.

Във Варна предстоят големи инвестиции за милиони левове в образователната инфраструктура. По Програмата на МОН за „Изграждане пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища за периода 2020 г.- 2022г.” над 400 деца от 2-ри до 4-ти клас ще влязат да учат в новата пристройка на VII СУ „Н. Геров“. Тя е на стойност 5,3 млн. лв.

На финална фаза са и две детски гради по същата тази програма. За ДГ 52 „Бялата лястовица“ общината ще приеме обекта през тази седмица, провеждаме и интензивни срещи, за да гарантираме, че сградата ще се пази до момента на отварянето й за учебен процес. Избрали сме това име на детската градина, която се намира до ул. „Хъшове“, за да дадем знак, че тя ще е символ на преобразяването на този район, посочи още заместник-кметът. Проектът за ДГ 52 „Бялата лястовица“ е на стойност 5,1 млн. лв., тя ще разполага с 4-ри групи и се очаква през новата учебна година да обявим прием за нея. Проектът за другата детска градина - ДГ 48 „Ран Босилек“ в с. Тополи - е на стойност 6,8 млн. лв. и се очаква през м. ноември да получи Акт 15. Общо около 17 млн. лв. са инвестициите в Община Варна по Програмата на МОН, информира Павел Попов.

Той поясни, че аналогична на тази програма се изпълнява и за периода 2024 г. -2026 г. и по нея имаме спечелено финансиране в размер на 9 млн. лв. за нови сгради на две детски градини - за нов корпус на ДГ 39 „Приказка“ (с една яслена и три градински групи) и нова сграда на ДГ 17 „Петър Берон“ (1 яслена, две градински групи, физкултурен салон и площадка за игра на открито).

По Национална програма за възстановяване и устойчивост (НПВУ) община Варна разполага с 45 млн. лв. за изпълнение на 7 проекта за 8 бр. нови образователни сгради по всичките три направления на програмата. От тези средства 35 млн. лв. са отпуснати директно по НПВУ, а останалите 10 млн. лв. са общинско съфинансиране. Голяма част от работата на ръководния екип бе да осигурим решенията, процедурите, средствата, бяха необходими преизчисления на проектите поради икономическите промени, подчерта образователният заместник-кмет. Той поясни, че обектите са на различно ниво на изпълнение, като за два от тях се очаква решение за избор на изпълнител още този месец. За ремонта на ОУ „Йордан Йовков“ вече са събрани оферти и предстои обявяване на победител, а за ДГ 17 "Петър Берон" до 19.09. продължава набирането на оферти от кандидатите за изпълнители.

В момента отстраняваме бележките, които сме получили от Агенцията за обществените поръчки (АОП) по изпълнението на други три проекта. Стойността на всеки от тях е много висока - над 5 млн. лв., което изисква задължителни предварителни проверки на документацията от АОП, поясни Попов.  

Много важен за развитието на учебната инфраструктура е приносът на т. нар. Програмата на МФ за общински проекти, по която Община Варна може да получи 100 млн. лв., посочи още зам.-кметът, като подчерта, че по нея Варна има най-амбициозният инвестиционен проект в сферата на образованието - изграждането на новата учебна база за Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ на обща стойност над 90 лв., от които близо 25 млн. са средствата за тази година. За да разсея съмненията, искам да подчертая, че този проект е включен обратно в Програмата за 100-те милиона лева и няма да се откажем от него, допълни още той. По казуса, заместник-кметът уточни, че по административното бездействие е продължило много години, което е довело до изпълнението на сложни законови процедури като връщане на собствеността на земята от общината на държавата и очакване Министерският съвет отново да ни предостави терена за ползване.

Заради новите сгради, които строим по НПВУ, ще преместим 4 училища в 12 други, но не и преди Нова година, стана ясно от думите на зам.-кмета по образованието и културата. Той допълни, че в най-напреднал етап на подготовка за преместване са ОУ „Йордан Йовков“, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, след това като етап на готовност са ОУ „Добри Чинтулов“ и СУХНИ „Константин Преславски“. Подготвя се и реконструкцията на средношколското общежитие „Михаил Колони“, но от него ученици няма да се местят, уточни той. В изброените училища учебната година от понеделник започва по обичайния ред, а два месеца преди началото на преместването на всяко училище, ще се провеждат специални информационни кампании и срещи с родителите и приемащите училища. Цяло лято Община Варна провеждаше работни срещи с ръководствата, за да се координират действията по логистика, транспорт, настаняване, изхранване, трафик, преместване на архиви и др., беше уточнено още на брифинга.

По отношение на СУ „Неофит Бозвели“ Попов посочи, че проектът за обновяването и основния му ремонт предвижда над 9 млн. лв. по Програма „Развитие на регионите“ (2021 - 2027 г.), по линия на интегрираните проектни идеи.

На въпрос за физкултурен салон на VII СУ „Н. Геров“, който настоящото ръководство на Общината завари изоставен, Попов коментира, че в момента се прави експертиза за състоянието на имота, постигнати са съдебни споразумения, той вече е придобит от общината,  като е прехвърлен от Министерството на младежта и спорта, а общинската администрация е подготвила средствата за довършването му. Около 1300 деца от две години са без физкултурен салон, а ние ще го доведем до вид, възможен за използване, каза Попов.

По думите му, други шест училища изграждат площадки и физкултурни салони, като са кандидатствали по целева програма на МОН, каквото е изискването на министерството и тези инвестиции продължават.

В заключение Попов изтъкна, че сградата на Руско консулство ще бъде адаптирана след голям ремонт за иновативна детска градина, където да се приложат най-прогресивните образователни методи. Знаете, че с кмета бяхме в Италия, където видяхме резултатите от такива методи. Още днес имаме първи срещи за очертаване на задачите по този амбициозен проект, каза Попов. На въпрос той отговори, че градината ще бъде поне с една яслена и четири градински групи, но с перспектива да се пригоди пространството за още деца. Амбицията е в новата учебна година да има обявен прием, като работим в ускорени темпове в търсене на финансиране, подчерта той.

Попитан за изплащане на компенсации на родители, за чиито деца няма места в детските градини, Попов посочи, че има такива подадени заявления и онези родители, които отговарят на условието да са получили три отказа по реда, предвиден в наредбата, ще бъдат обезщетени.

 


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Игри и веселие във Втория традиционен дюлгерски събор на фирма Комфорт
Дата: 18/09, 00:00

12-годишно момче нападна и рани с нож шест деца в училище в Португалия
Дата: 17/09, 23:48

Мбале с дебютен гол за Реал в Шампионската лига
Дата: 17/09, 23:26

Облачно, но почти без валежи в сряда
Дата: 17/09, 23:00

Магазин At My Home в Grand Mall Varna отбелязва своя първия рожден ден
Дата: 17/09, 22:50

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия