Хотелиер: Във външно министерство има корупция, да не се правят на ощипани моми


Дата: 14/10, 11:00

Редактор: Юлия Георгиева, кадър Нова нюз

Работната ръка в България идва вече от няколко континента. За първите 7 месеца на годината МВР е разрешило пребиваване на чужденци у нас с цел работа от 17 различни държави извън ЕС. Най-много хора идват от Узбекистан, Киргизстан, Непал, а най-далечните донори на работници са Куба и Индонезия. 

Границите паднаха и всички сме едно голямо село. Отдавна нашите работници заминаха да си изхранват прехраната в чужбина и в момента тук имаме няколко вида проблеми. Аз още преди 15 години започнах да внасям работници от Молдова и от Узбекистан. Туризмът е интелигентна индустрия. Там работят образовани хора с добър външен вид. Но при нас няма вече такива хора, няма и обучени хора. Затова сме принудени да внасяме хора отвън. 

Това коментира пред Нова нюз Веселин Налбантов, хотелиер.

Това, което правим в момента, не е най-доброто, защото няма база за обучение. Препоръчвам на всички общини да си направят професионални учебни центрове. Проблемът е много голям, всеобхватен. Много разхвърляно и хеотично работи цялата държава. Всички институции трябва да работят заедно, а това не се случва, коментира той.

Проблемът е във Външно министерство. Ние не можем да избягаме от факта, че ще наемаме все повече работници отвън, но трябва да има синхронизация и стратегия от страна на държавата, коменитра той.

Периодично разговаряме с Външно министерство, но там има корупционни системи, които са от много-много отдавна и това го знаят всички, така че да не се правят на ощипани моми. Нямат и административен капацитет в министерството. Някакви външни представители и фирми са поели задачата с набирането и грижата за работниците и нашите потенциални хора, които искаме да наемем, а те са бедни хора, чакат с месеци тези външни фирми и не дават възможност за записване. Примерно, ако сега заявя да дойдат работници, те ще пристигнат, но чак другото лято, посочи той.

 Някой трябва да тропне по масата, за да се спре с това нещо. Без внос на хора, няма как, не може да се избегне. А тези хора чакат да дойдат, за нас те ще са глътка въздух, посочи той.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Полски генерал заплаши Путин: В първата минута ще изтрием Санкт Петербург от лицето на земята, ако Русия нападне прибалтийските държави
Дата: 14/10, 12:522 Коментара

Хитачи - Премиум хладилници произведени от японски инженери
Дата: 14/10, 12:50

Документалист от НАСА: Получихме 5-часов сигнал с признаци на "извънземен разум" от Проксима Кентавър
Дата: 14/10, 12:49

Хванаха двама крадци от Варна, задигнали слънчеви очила и тротинетка
Дата: 14/10, 12:45

Прогноза за времето: В следващите 7 дни ще усетим есента само по минималните температури
Дата: 14/10, 12:41

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия