Яйцата за Великден задължително да се измиват преди боядисване


Дата: 03/04, 17:00

Пиксабей

Преди да боядисате яйцата за Великден трябва да ги измиете.

Измиването на яйцата не е задължително преди продажба, но почистването може да се извърши с въздушни струи, четки и сухи гъби, пише Актуално. Мръсни или повредени яйца не бива да бъдат предлагани на пазара. Който избере да мие яйцата, трябва да ги изсуши преди опаковането, за да избегне проблеми със замърсяване. Често за целта след изсъхването се използва минерално масло, което затваря порите на яйцето.

Защо да дезинфекцираме яйцето?

В природата има повече от 1600 серотипа (разновидности)на салмонелата - бактерия, присъстваща в червата на животните. Заразяването със салмонела възниква поради лоша хигиена при обработката на храните. По тази причина е наложително да се мият ръцете и приборите, също да се разделят суровите и сготвените храни, за да се предотврати замърсяването им. Именно яйцата най-често участват в хранителни огнища на салмонела, понеже бактерията обикновено присъства върху черупката, а не във вътрешността. Затова трябва да се внимава при разбиване на черупката на яйцето.

Симптомите на заразяване със салмонела са главоболие, висока температура, втрисане, диария, повръщане и гадене. При по-тежки случаи може да има влошаване на състоянието, с увреждане на сърцето и белите дробове.

Как правилно да дезинфекцираме яйцата?

Никога не купувайте яйца с мръсна, счупена или напукана черупка.

Съхранявайте ги в хладилник или на чисто, свежо, проветриво и сухо място.

Преди да ги оставите в хладилника, извадете ги от оригиналната опаковка и ги съхранявайте в чист съд.

Поставяйте яйцата на рафтовете на хладилника, а не на вратата, като избягвате контакт с други храни, които могат да ги замърсят.

Мийте яйцата под течаща вода. След това ги оставете в разтвор от вода с 10 капки натриев хипохлорит (белина) за около 10 минути. После ги изплакнете добре и измийте ръцете си. Правете това непосредствено преди готвене.

Измийте ръцете, кухненските дъски и плотовете с вода и сапун, преди да обработвате сурови храни.

Щом вземете такива предпазни мерки, може безопасно да ядете яйца, без да се страхувате от заразяване!

Най-важното във всичко това е да запомните, че яйцатато са храна, която изисква различни мерки за хигиенизиране - от отглеждането на пилетата до обработката на всяко едно яйце.

Редактор "Екип на Петел", "За нас"


За реклама в "Петел" на цена от 60 лв без ДДС/30,68€ на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Апелативният съд потвърди домашния арест на бившия шеф на 5 РПУ София
Дата: 23/12, 20:35

Прогнозират да изхарчим над 747 млн. лв. повече за подаръци през този декември, спрямо миналата година
Дата: 23/12, 20:21

Катастрофа с трима пострадали край великотърновското село Момин сбор
Дата: 23/12, 20:21

Русинова: Инцидент още веднъж показва колко решаващо значение имат хората, извършващи аварийно-спасителни дейности
Дата: 23/12, 20:13

Социолог: Президентът ще получи подкрепа от три партии за политически проект
Дата: 23/12, 20:13

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2025 | Пълна версия