Мая Иванова. Кадри: Нова ТВ, Уикипедия
Зрители уличиха в голям гаф Нова телевизия. Причината е репортаж за карвинг в Родопите.
Очаквахме някакви кулинарни пластики, а се оказа дърворезба, посочват експертите. Те обясняват, че думата карвинг се отнася единствено за скулптури от плодове и зеленчуци – като портокали, диня, моркови, краставици и др., но не се отнася за дърворезба. Красотите от дърво са скулптури от дърво, обясняват хората.
Може да е карвинг за бобри, коментират шеговито те.
Често да изпъкнем с чужди фрази, ставаме смешни, тъй като не знаем дали са правилни, отбелязват хората.
Карвингът е изкуство на художественото рязане на зеленчуци и плодове – създаване на фигури като цветя, птици и други.
Плодовият букет е куп нарязани плодове, които хармонично се комбинират помежду си. Може да съдържа не само плодове, зеленчуци и бонбони, но и цветя или друга зеленина и декоративни растения, както и играчки и други декоративни елементи.
Изкуството на карвингът идва от Югоизточна Азия.
В древна Япония храната се е сервирала в глинени съдове, които са били покрити с листа за сервиране. По-късно готвачите осъзнават, че внимателното подреждане на листата и нарязването им може да придаде допълнителна привлекателност на ястието. Изкуството за подреждане на листа се нарича „мукимоно“. Печели официално признание през 16 век, когато Токио става столица на страната.
_%20587x%20921.jpg)
Според разпространената легенда, на кралския фестивал на Лой Кратонг в кралство Сукотай 1240-1350 г. (според други през 1364 г.), момиче на име Нанг Нопамар представило плаваща лампа, украсена с цвете и фигурка на птица, издълбана от зеленчуци и плодове. Кралят толкова харесва композицията, че той заявява, че всяка жена трябва да владее това изкуство. По-късно изкуството за издълбаване на плодове и зеленчуци „кесалак“ се разпространява в Далечния изток и става традиционно за много страни. След революцията от 1932 г. карвингът става по-малко популярен в Тайланд. Бяха проведени курсове в подкрепа на застрашеното изкуство. В момента карвингът се преподава в училищата от 11-годишна възраст.
По-късно карвингът започва постепенно да навлиза в Европа. Първоначално обаче не придоби голяма популярност тук. Предполага се, че причините за това трябва да се търсят в разликата в „масата“ на Азия и Европа: азиатската трапеза се нуждае от разнообразие, тъй като в нея преобладават растителни храни и трябва да се добавят „цветове“. Европейската маса не страда от това - има месо, риба и зеленчуци. С появата на ресторантите обаче се появи необходимостта от красиво сервиране на ястия и оригинална декорация на помещенията.
Почти всички зеленчуци са подходящи за карвинг: картофи, големи репички, краставици с гладка кора, твърда тиква и много други. Най-подходящите плодове за нарязване са гладки ябълки, пресни лимони и портокали, дини, авокадо, пъпеши и др.
Редактор "Екип на Петел"
За реклама в "Петел" на цена от 60 лв без ДДС/30,68€ на ПР публикация пишете на info@petel.bg
Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!
Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!
Японски футболист започва своя 41-ви сезон в професионалния футбол
Дата: 22/12, 22:10
Чешката инициатива за боеприпаси за Украйна ще бъде преразгледана
Дата: 22/12, 21:591 Коментар
Инвеститорите на Forest Village във Варна започнаха да получават ключовете за своите нови вили
Дата: 22/12, 21:50
Неймар претърпя операция на коляното
Дата: 22/12, 21:47
24 часа: Светослав Иванов искал Цънцарова в 120 минути
Дата: 22/12, 21:381 Коментар