Снимка Пиксабей
Греяното вино е неизменна част от коледните празници и зимния сезон. Тази ароматна и сгряваща напитка присъства на почти всяка трапеза, но често се ограничаваме до класическата рецепта с червено вино. Кулинарните експерти обаче предлагат интересни алтернативи, които могат да изненадат приятно гостите и да внесат разнообразие в празничните дни, пише Дунав мост.
Вкусът на напитката зависи не само от сорта вино, но и от използваните подправки. Ето четири изпитани варианта, които си струва да приготвите у дома.
Тази напитка звучи необичайно за традиционалистите, но всъщност предлага много свеж и ароматен вкус. Тя е идеална алтернатива за хората, които избягват червеното вино заради танините или по-тежкия му характер.
За приготвянето се използва полусухо бяло вино или такова от по-плодов сорт. Към него се добавят пръчки канела, ванилия и цитрусови корички – лимонови или портокалови. За допълнителна сладост и аромат може да се прибавят мед и малко сироп от бъз.
Греяно розе
Розето също рядко се свързва с нагряване, но в комбинация с правилните съставки се превръща в превъзходен зимен еликсир. Според изданието Good Food, тайната на доброто греяно розе се крие в по-пикантните добавки.
Рецептата включва джинджифил, който придава острота, горски плодове за цвят и аромат, грейпфрут, канела, кафява захар и малко индийско орехче. Тази комбинация създава балансиран и запомнящ се вкус.
Норвежки грог (Gløgg)
Скандинавските народи имат сериозни традиции в сгряващите напитки заради суровия климат. Норвежкият вариант не се различава драстично от класиката, но има една съществена разлика – добавянето на по-твърд алкохол.
Към бутилка червено вино се добавя половин бутилка бренди или водка. Течността се овкусява с канела, кардамон, индийско орехче, захар и портокалови кори. Задължителни елементи при сервирането са стафидите и натрошените или филирани бадеми, които се слагат в чашата. Поради по-високото алкохолно съдържание, тази напитка трябва да се консумира с внимание.
Коктейл с греяно вино
Този вариант е предназначен за по-късните часове на празника или за новогодишната нощ, тъй като напитката се консумира охладена.
Първата стъпка е приготвянето на класическа основа – червено вино с карамфил, канела, кафява захар и парчета портокал. След като сместа кипне и поеме ароматите, тя се оставя да се охлади напълно.
При сервирането виното се налива в подходящи коктейлни чаши и се разрежда с газирана вода или спрайт за свежест. Декорацията включва стръкче пресен розмарин и няколко замразени горски плода, които поддържат температурата и визията на коктейла.
Редактор "Екип на Петел", "За нас"
За реклама в "Петел" на цена от 60 лв без ДДС/30,68€ на ПР публикация пишете на info@petel.bg
Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!
Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!
Днес имен ден празнуват над 30 красиви имена
Дата: 25/12, 07:39
Празнична трапеза без натиск върху бюджета: По-евтин свински врат и пуйка на цени от 2024 г. в Lidl
Дата: 25/12, 07:30
Митрополит Йоан: Нека днес се научим да творим добро
Дата: 25/12, 07:24
Как да не се тръшнем болни?
Дата: 25/12, 07:20
Призоваха Европа да спре помощта за страните, които саботират Украйна за резолюции
Дата: 25/12, 07:11