Първият вариант на "козуначените коминчета" е от 1784 г


Дата: 26/12, 00:15

кадър: Нова тв

Козуначените коминчета радват хора от цяла Европа на всеки коледен базар и не само, но чудили ли сте се откъде идват и как се ражда традиционната рецепта за тях?

Идеята за печени на шиш сладки (тестени изделия, навити около въртящ се шиш и печени над жар) датира още от Средновековието. От около 1450 г. в средновековна Европа вече е имало сведения за такъв тип печива, според Kürtős Cake. Върху тази технология, през вековете, се развива и това, което днес познаваме като Kürtőskalács — “коминче”, “chimney cake”.

Първата рецепта, близка до модерния вариант, се записва през 1784 г. в Трансилвания, в семейната готварска книга на една благородничка, допълва Нова тв. 

Именно Трансилвания и по-специално регионът на Székelys (секеите) — се счита за “родното място” на kürtőskalács(кюртьошкалач); името на сладкиша на унгарски буквално означава “комин + сладък хляб (калач)” и се свързва с формата вдъхновена от комин, тръба, цилиндър.

Традиционното тесто е дрождово, богато с брашно, мая, мляко, яйца, масло, захар и сол. То се разточва, нарязва на дълга лента и тази лента се навива спираловидно около шиша.

Тестото се пече на дървен или метален шиш, но преди това се поръсва със захар и се пече въртейки се над жарава. При печенето захарта се карамелизира и образува златиста, хрупкава коричка, докато вътрешността остава мека и пухкава. Крайният резултат - нещо средно между кифличка и сладкиш.

С времето рецептата и технологията се променят. В края на 19-ти век започват да се добавят ядки, канела, кокос и други поръски върху карамелизираната кора.

По-късно в 20-ти век се налага начин на “заглаждане” на тестото, при който навитата лента се притиска при навиването, за да се получи по-гладка и компактна форма.

С разпадането на старата Имперска система и с промените през 20-ти век, коминчетата се превръщат от празнична и семейна сладкарска традиция в нещо, което вече се среща по улици, пазари и фестивали. Чрез миграцията в различните държави рецептата стига  до нови страни и региони. Така се появява и Trdelník — вариант на козуначено коминче, който през 18–19 век навлиза в части от Словакия и по-късно в Моравия и Чехия, разказва Czechology.

Днес тези “коминчета”  са неразделна част от уличната храна не само в Унгария и Трансилвания, но в Словакия, Чехия, Румъния, Австрия, Германия, както и в много други европейски страни. Освен класическия вариант с карамелизирана захар и с канела или ядки, модерните версии се пълнят с крем, сладолед, шоколад, плодове; поръските стават по-разнообразни и цветни.

И въпреки че в наши дни много хора свързват коминчето – т.нар. „Trdelník” с Чехия истинските корени на това печиво водят към Трансилвания и културата на секеите, а оригиналното име и рецепта принадлежат на кюртьошкалач.

Редактор "Екип на Петел", "За нас"


За реклама в "Петел" на цена от 60 лв без ДДС/30,68€ на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



АПИ: Пътните настилки са частично заледени по усойните места
Дата: 26/12, 07:58

Проф. Рачев: Нахлува студен въздух и снегът може да се завърне
Дата: 26/12, 07:49

Заплата до 3100 лв. за работа в магазин в Самоков – ето кой търси хора!
Дата: 26/12, 07:30

Обявиха частично бедствено положение в Гелеменово
Дата: 26/12, 07:27

Спартак си спомня за Здравко Радев
Дата: 26/12, 07:14

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2025 | Пълна версия