“Грузинки ресторант” - Траката : Гостоприемство и кулинарно изобилие край морето

31.10.2013 / 09:53 3

Известното по цял свят гостоприемство на Грузия, където гостът не може да си тръгне от угощения и изобилни трапези, е пренесено на спирка “Траката” край Варна. Вече от година там гости по всички поводи посрещат домакините с богат автентичен опит в кухнята и обслужването. Типичните за Грузия ястия и вина от най-висок клас са акцентът на преживяването, съчетано с жива руска музика и морска панорама. 


Изтънченият кът предлага спокойствие и деликатеси от традиционната грузинска и световна кухня, а освен вината има и подбрана селекция от водки и разбира се неповторимата ,лековита естествено газирана минерална вода „Боржоми”. 


„ Грузински ресторант” предлага собствен  подход към храненето, основан на някои основни правила: храната да е екологично чиста и натурална - без консерванти и химически добавки, използвани са само свежи продукти – без замразяване и полуфабрикати. Приготвянето на специалитети става по традиционен и естествен начин - на газов пламък или на дървени въглища.


Известния грузински  шашлик с винаги прясно  месо – пилешко, телешко, агнешко или свинско, се маринова в различни подправки , след което се пече на дървени въглища. Орехът е важна част от грузинската кухня и се използва практически с всяка съставка, от месо до зеленчуци.


Мястото предлага и хотелска част за тези, които искат да продължат веселбата до късно през нощта. Там се правят още сватби, рождени дни, семейни, колективни и всякакви тържества. 

Гостът е цар – традиция, пренесена до Варна

За грузинското гостоприемство в ресторанта всеки може да научи от първа ръка – за това как в Грузия гостът на едно семейство става гост на всички останали домове и не си тръгва докато не опита от всички трапези – просто не го пускат. Става ясно за грузинската традиция масата да има водач по тостове , наречен “Тамада”. Той трябва да е добър оратор и да води общуването. Пиенето става от рог, но започнеш ли веднъж, трябва да го изпиеш до край...и т.н. 


Грузинската кухня е чудесна смесица от източните и западни цивилизации и тяхната храна. Въпреки че тя използва продукти обикновени и добре познати за целия свят, чрез смесването на различни пропорции на съставки и подправки, придобива специалния вкус и аромат, типични за грузинските ястия и ги прави уникални. Хора с различен вкус могат да открият нещо подходящо за себе си, тъй като има много вегетариански и невегетариански, основно пикантни ястия. 


Пикантни за Грузия обаче не означава непременно лютиви. Люто се яде само на север от здравословна гледна точка. На юг подправките са по-меки, но правят вкуса на храната особено уникален. 


Има няколко доказателства, че Грузия е родината на виното. Има няколко вида лозници и правенето на вино е най-специалната и важна традиция за местните. Има големи глинени гърнета, поставени в земята, които се наричат “kvevri”.
Те са традиционни съдове за приготвяне на уникално вино със специален, характерен аромат.

Ракията на вечерта – Чача

Чача е грузинското питие, аналог на българската традиционна ракия. Чаша Чача ще запали истински пожар в тялото ви с цели 60 градуса, при които вирусите нямат шанс за оцеляване, особено през зимните месеци. Можете да потушите огъня веднага с лековитата, естествено газирана минерална вода Боржоми, любима дори на руската императрица Екатерина Велика. Истинското гурме за сетивата са огромните шашлици от чисто месо. Свинското се маринова маринова цяла нощ в ситно нарязан лук и черен пипер на зърна, нанизва се на традиционните кинжали и се пече на жар. На любителите на сосовете домакините препоръчват Сациви - пиле в орехов сос подправен с традиционната аджика, в който може да се топи прясно изпечената питка с масло и кашкавал Хачапури. Леко пикантната и предимно месна кухня се съчетава отлично с червените грузински вина: Мукузани, Саперави, любимото сладко вино на Сталин - Хванчкара и Киндзмарули с тъмно червен цвят и ярко изразен плодов аромат.


На целия този екзотичен оазис можете да се насладите на адрес - Траката, Варна 
х-л “Траката” ул.Първа N7. 

Допълнителни услуги: музика на живо, интернет, обменно бюро, плащане с карта ,две отделни зали, тераса, менюта на английски и руски език. 
Начин на плащане: в брой и с карта
Работно време: всеки ден
Ресторантът е отворен от 11.30 до 23.30 
Телефон     -  +359899969991   

 

Снимки Румен Сарандев


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2025 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама