НАЙ-МАСОВИЯТ ПРОТЕСТ: НАД 1000 ВАРНЕНЦИ ИЗВИКАХА "НЕ НА ШИСТОВИЯ ГАЗ!" (ВИДЕО и СНИМКИ)

14.01.2012 / 14:01 8

[gallery]

Фото Тодор Танчев, видео-уоutube - tonydim1

Студеният вятър не спря противниците на проучването и добива на шистов газ от Варна и те проведоха най-масовото и най-шумно шествие от началото на кампанията срещу опитите за извличането на горивото по опасен за природата начин. 

За разлика от друг път, акцията им беше наистина масова и в нея се включиха около 1000 души, които ясно и категорично заявиха: „Не на шистовия газ!”. Въпреки че протестът нямаше никакъв политически отенък, демонстрантите скандираха наред с обичайните си лозунги „Оставка!” и „Мафия!” по адрес на правителството и неговите отношения с американската компания „Шеврон”, която стои зад плановете за сондажи у нас. Отделни групи изразиха шумно и отношението лично към премиера Бойко Борисов, наричайки го с обидни прозвища.
Протестното шествие тръгна от Козирката, като в челото му вървяха млади жени, носещи в ръцете си хляб, вода и бебе, като символ на загрижеността за опазването на България и по-конкретно Добруджа от екологична катастрофа. По време на демострацията участниците в нея пяха националния химн, „Хубава си, моя горо” и народни песни.
Колоната блокира за малко движението по едното от платната на бул. „Мария Луиза”, след като се оказа, че тя е твърде многолюдна, за да премине само по тротоара. Организаторите на протеста обясниха, че това не е планирано предварително, а просто хората, събрали се да подкрепят каузата им, са се оказали този път повече от очакваното. Показателен факт е също, че шофьорите не недоволстваха от препречването на пътя, а напротив, много от тях подкрепиха демонстрантите с клаксоните си. В днешния ден, протести срещу изследванията и добива на шистов газ има не само във Варна и Добрич, които са най-големите центрове на недоволството срещу намеренията на „Шеврон” и правителството, а и в още десет града, включително и София. 

 









Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама