2434 нови кръчми само за година

23.12.2013 / 16:06 0

снимка: Булфото, архив

2434 нови кръчми, барове и кафенета са се появили у нас от началото на годината до момента, показват данни на Националната агенция за приходите (НАП), цитирани от "Монитор".

С 1474 се е увеличил броят на касовите апарати в питейни заведения, които са свързани със системите на данъчните чрез дистанционна връзка, от януари 2013 г. до момента. Така броят на фискалните устройства в барове, които пращат данни в НАП, са общо 20 781. Касовите апарати в ресторантите пък се увеличават с 960 за година и към края на декември вече са 11 144.

„Има сезонни колебания при питейните заведения. Те могат да бъдат видени през месеците май и юни, когато се разкриват нови обекти по Черноморското крайбрежие. През октомври и ноември нещата се повтарят в зимните курорти, но като цяло има тенденция за нарастване на общия брой на питейните заведения”, коментира директорът на дирекция „Комуникации и протокол” в НАП Росен Бъчваров.

Той обясни още, че има комплексни причини за увеличаването на броя на касовите апарати в баровете, свързани със системите на данъчните. „Съществуват и такива обекти, макар и малко, които са работели изцяло на черно и се появяват на картата в базата данни като изцяло нови. Те всъщност не са нови, част от тях са работели, но не са били регистрирани изобщо”, посочи Бъчваров. Той обясни още, че от данъчна гледна точка питейните заведения са най-рискови и затова подлежат на специален контрол. Причината е, че според анализи на НАП над 50 на сто от всички питейни заведения имат проблеми в данъчно отношение.

.„Това, което правим, е да сравняваме оборотите на обекти от сходни браншове в сходни територии. Например, ако по бул. „Цариградско шосе” има 4-5 питейни заведения, изглежда много странно как оборотът на 4 от тях е в диапазона около 1000 лв. на денонощие, а на един-единствен оборотът е под 100 лв. на денонощие”, коментира Бъчваров. Като се прибави и фактът, че въпросното заведение поддържа 12 души персонал на трудов договор, очевидно има проблем в отчитането на оборотите.

Бъчваров обясни още, че чрез системата за дистанционна връзка на касовите апарати с НАП по-ефективно се контролира фискът. Вместо да се проверява целият бул. „Цариградско шосе”, системата позволява да се видят рязко отклоняващите се като обороти обекти и съответно към тях да се насочат проверките.

Данните на НАП показват още, че към края на годината у нас има общо 42 466 касови апарата в магазини за хранителни стоки, вързани със системата на данъчните. Техният брой от началото на 2013 г. се е увеличил с 2540. Фискалните устройства в магазините за дрехи, свързани с НАП, също нарастват. Те са 19 739, или с 1708 повече в сравнение с януари.

Магазинчетата за продажба на дребно на алкохол и цигари също се увеличават, става ясно още от справката на данъчните. За една година свързаните с НАП касови апарати в такива обекти са се увеличили с 1056 до 4334. Фискалните устройства в бензиностанциите също се увеличават от 3882 през януари до 4003 през декември.


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама