5000 ВАРНЕНЦИ ШЕСТВАХА В НЕДЕЛНИЯ ДЕН (СНИМКИ И ВИДЕО ОТ ПРОТЕСТА)

10.03.2013 / 13:44 3

Веселин Златков

снимики Румен Сарандев

След като блокираха влаковете за Добрич и Шумен, част от демонстрантите тръгнаха към  Областна управа, където протестиращите останаха да скандират няколко минути. Към 13:20 шествието премина и през площад "Независимост". Там групата наброяваше около 1000 души. Пред сградата на съда, протестиращите скандираха "Мафия", а по-късно част от тях се насочи обратно към общината. 

И днес варненци започнаха протеста си пред централния вход на общината, до грамадата от камъни издигната в памет на Пламен Горанов. 

Голяма част от протестиращите и този път развяваха български трикольори, не липсваха и плакати за намаляване цената на тока и водата. Един от големите плакати, които водеше шествието призовава за ревизия на община Варна. Въпреки разногласията между различните лидери на протеста напрежение сред самите демонстранти не се забелязва. 

Между лозунгите издигнати днес има и такива на английски език, явно предназначени да предизвикат международен отзвук. Техните текстове са: „Как се живее със 75 долара на месец (в Гърция са 700 евро),  „В България здравето е скъпо, само моргата е безплатна”. 

12:00

Въпреки по-малкия си  брой от предните две недели, протестиращите варненци блокираха Аспарухов мост. Към 12:00  техният брой беше над 4 хиляди, след като към първата част от колоната се присъедини нова група, отново преминала покрай община Варна, която следва маршрута на водачите на протеста. 

За разлика от предишните случаи, днешната демонстрация във Варна беше с много по-леко полицейско присъствие, като само на отделни места се виждаха жандармеристи с шлемове и щитове. 

12:24

„Не на разпродажбата на БДЖ” скандират варненските протестиращи на ЖП гарата, където продължи протестът им след традиционното посещение пред офиса на енергийното дружество в града. Демонстрантите блокираха влака за Шумен и мотрисата за Добрич, които бяха единствените композиции на гарата в този момент. 

Те застанаха на релсите и опънаха голям транспарант на който пише „Народът не преговаря”. Варненските железничари от своя страна заявиха , че едно от нещата, които искат да знаят те и остават неясни около раздържавяването и продажбата на товарните превози в железниците е как е направена оценката на активите на дружеството. 

Според тях държавата ще получи нищожни плащания за стотиците локомотиви и вагони, които ще бъдат продадени без изобщо да се отчита стойността на недвижимите имоти, които са собственост на „Товарни превози”. 

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама