6000 висши чиновници под постоянно наблюдение за корупция

02.04.2015 / 20:30 5

Фокусът на Стратегията по борба с корупцията ще бъде върху дейността на около 6000 висши държавни длъжности, от които зависи взимането на решения. Това обяви вицепремиерът Меглена Кунева по Дарик, като припомни, че утре заедно с правосъдния министър Христо Иванов ще представят официално стратегията пред медиите.

Предвижда се създаване на единен орган за проверка и анализ на имуществото и възможен конфликт на интереси на хората по високите етажи на властта. Той може да включва и функции на Комисията за предотвратяване и установяване конфликта на интереси, на БОРКОР и звена от Сметната палата. Такъв антикорупционен орган е препоръчала и Европейската комисия, каза Кунева и допълни, че той е съобразен с особеностите на българското право и институции.

Антикорупционният орган ще налага административни санкции като глоби и отстраняване от работа, а при установени нарушения ще предава лицата на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество, което при щателна проверка ще отнема и собствености. На Комисията ще бъдат дадени по-големи правомощия, така че при наличие на данни за престъпления по служба, ще изпраща случаите на прокуратурата, пише iNews.bg.

"Не правим "копи-пейст" от Румъния", обяви силовият вицепремиер, запитана дали в стратегията е заимстван успешния румънски модел за ефективна борба с длъжностните престъпления на висшата власт. И подчерта, че в основата на успеха на стратегията е прилагането на законите. "Дори и Крумово законодателство да въведем, не прилагаме ли законите, няма да има ефект", отсече тя.

После обясни, че в разработката са заложени три стълба - политически, административно-превантивен и наказателно-репресивен. Политическият стълб предвижда създаване на национален съвет с участието на министри и други представители на властта. Той ще определя насоките за борбата с корупцията и секторите, в които тя трябва да бъде насочена.

Единният антикорупционен орган пък ще представлява административно-наказателния стълб в стратегията, а наказателният ще е съвместно звено между прокуратурата, ДАНС и МВР, който ще разследва корупцията по високите етажи. 

Следете 24 часа в денонощието най-ексклузивните новини от Света, България и Варна в Petel.bg!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама