8393 лева заплата за шефа на ДКЕВР

22.10.2014 / 00:03 2

Почти двойно ще бъдат увеличени заплатите на председателя и на членовете на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Съставът на комисията вече ще се избира от парламента и от името й отпада определението „държавна“. Това е записано в проект за промяна на Закона за енергетиката, подготвен от икономическото министерство, който бе пуснат за обществено обсъждане днес, пише "Труд".

Според сегашния закон членовете на ДКЕВР получават 85% от три средни месечни заплати в сектор „Енергетика“ по данни на НСИ. В момента това прави 4505 лв. Според проектозакона в бъдеще те ще се разписват за сума, равна на 90% от 5 средни заплати, което е 7951 лв. месечно. Заплатата на председателя на ДКЕВР пък става 8393 лв. при 4929 лв. сега. Това е повече от заплатата на президента, председателя на парламента или на премиера.

От икономическото министерство не отговориха защо се налага такова драстично увеличение на заплатите.

Членовете и председателят на комисията ще се избират от парламента. Сега те се назначават от правителството. Освен депутати, предложения за бъдещата Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще могат да правят и български юридически лица с нестопанска цел, регистрирани в областта на енергетиката, водоснабдяването и по Закона за защита на потребителите. Когато внасят такива кандидатури в парламента, депутатите трябва да посочват от коя организация точно е дошло предложението.

Изискванията за 10-годишен стаж в енергетиката и водоснабдяването на комисарите остават както досега. Само че вече не е задължително този стаж да е бил само по трудово правоотношение в предприятие от сектора. За членове и за председател според промените могат да се избират и адвокати или консултанти, които са се занимавали с енергетиката или водоснабдяване.

Идеята комисията да се раздели на две – една част от комисарите да се занимават само с регулиране на енергетиката, а другите – само с ВиК, е изоставена. Според мотивите към проекта това не е икономически целесъобразно.

Контрол
Отчет пред парламента

Според проекта за промени в закона, енергийният регулатор ще се отчита веднъж годишно пред парламента. Преди избирането си кандидатите трябва да представят концепция за дейността си.

В новия закон има изричен текст, според който членовете на комисията не търсят и не получават преки инструкции от правителството или друго „частно или публично лице“ при осъществяване на регулаторните си функции. За да се повиши прозрачността, комисията ще бъде длъжна да качва протоколи в интернет и от закритите си заседания. /"ПЕТЕЛ"

Следете 24 часа в денонощието най-ексклузивните новини от Света, България и Варна в Petel.bg!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама