Агнешко печено с винен сос
Необходими продукти:
агнешко месо - около 1, 2, агнешка плешка, бут или др.
чесън - 5 - 6 скилидки
зехтин - 4 с.л.
лимонов сок - 1 с.л.
мед - 1 ч.л.
розмарин - 1 с.л. сушен
За винения сос:
лук - 1 глава, малка
червено вино - 1 ч.ч.
бульон - 1 и 1/2 ч.ч. телешки
брашно - 2 с.л. царевично
домати - 1 с.л. доматено пюре
черен пипер - прясно смлян
сол
Начин на приготвяне:
Добре изчистете агнешката плешка от ципи и мазнини, ако има. Направете 10-12 прореза с нож и шпиковайте месото със скилидките чесън. Разбъркайте заедно зехтина, лимоновия сок, меда и розмарина и намажете агнешкото обилно с този сос. Оставете го в покрит съда да престои за известно време, за да се овкуси.
Прехвърлете го в намазнена тава и сложете да се пече в умерена загряна, на около 200 градуса фурна. След това агнешко печеното се прехвърля в голяма чиния и се увива с фолио, за да се запари за 15 минути.
През това време пригответе винения сос като запържите в малко мазнина накълцания лук, докато омекне. Долейте виното, оставете да кипне и да почне да се изпарява и долейте бульона. Оставете да ври, докато сосът се редуцира до количество 1 ч.ч.
Размийте царевичното брашно с малко вода и сгъстете соса с него. Добавете доматеното пюре и подправки на вкус. Разбъркайте и поднесете порция от агнешкото, полято с винения сос.
Приятен апетит!
Източник: gotvach.bg
За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg
Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!
Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!