Аспиринът е щит срещу рак на храносмилателния тракт

06.08.2014 / 21:37 1

Ежедневните, дългосрочни дози аспирин може да намалят драстично риска от рак на храносмилателния тракт, показва ново изследване на британски учени. 

Аспиринът намалява значително риска от развитие на рак на червата, стомаха и хранопровода. Авторите на проучването установили, че приемът на аспирин в продължение на 10 години може да намали опасността от развитие на рак на червата с около 35%, а смъртните случаи с 40%. Случаите на рак на хранопровода и стомаха могат да намалеят с 30%, а смъртните случаи с между 30 и 50%. 

За да има този ефект, трябва да приемате аспирин ежедневно с доза 75-100 мг в продължение на най-малко пет години. Учените не открили положителни ефекти от приема на лекарството за по-малко от пет години. 

Аспиринът отдавна даде тласък в борбата срещу сърдечно-съдови заболявания и също е известен и с антираковите си ефекти. Последното проучване дава първите доказателства, че аспиринът може да служи като щит срещу тези видове рак. 

Изследването е публикувано в европейския журнал "Annals of Oncology". Негови автори са учените от университета "Куин Мери" в Лондон. /"Струма"


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама