Баровци бият по 50 км, за „бабините” консерви
Домашни консерви със зимнина, правени на село, са истински хит тази есен в Търновско, съобщава "Монитор". Заможни хора от града изминават по 50 - 60 км до някое село, за да си купят лютеница, кьопоолу, туршии и кисели краставички, правени от някоя баба. Баровците признават, че въобще не се интересуват от това, че купените от тях консерви не са минали през качествен и санитарен контрол, нито че за покупката няма да получат касов бон. Най-важното било продуктите да са расли в градината без ГМО и изкуствени торове и да нямат вкус на варена гума. Някои от собствениците на малки квартални бакалийки в градовете също усетиха търсенето и започнаха да продават в обектите си домашни продукти от село. За да не бъдат спипани от данъчните или санитарните инспектори, те ги продават под тезгяха само за верни и изпитани клиенти.
Един от селските производители, които първи се усетиха да затворят цикъла, като продават не само суровите зеленчуци, но и продукти от тях, е Николай Узунов от село Мерданя. Тази есен наред със зеленчуците мъжът е наредил на масата си и богат асортимент от правени от съпругата му консерви за зимата, както и буркани с мед. Консервите са напълно издържани, имат собствена търговска марка - „Спри и купи”, и етикети, на които са написани съдържанието, датата на производство и координатите на производителя. Земеделецът споделя, че негови постоянни клиенти от няколко години са депутати, бизнесмени, лекари, директори на държавни и частни предприятия и институции. /"ПЕТЕЛ"
Следете 24 часа в денонощието най-ексклузивните новини от Света, България и Варна в Petel.bg!
Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!