Бракуваха оцет, който „реже” месо
снимка: Марица
Над 8 тона фалшив оцет е бракувала в сезона на туршиите Българската агенцията по безопасност на храните (БАБХ), а едно предприятие е било затворено. Това съобщи изпълнителният директор проф. Пламен Моллов, предаде БНР.
Той уточни, че става въпрос за химичен оцет, който може да бъде изключително опасен за здравето. Основният проблем с химичния оцет или т. нар. разредена оцетна киселина Е 260 и получения по биологичен път се състои в липсата на бактерицидно действие от страна на химичния разтвор, затова се развалят туршиите на хората.
Това е много страшно, освен, че е грубо нарушение на закона. Оцетната киселина при определена концентрация може и да реже месо. При спецакция в Пловдив преди дни бяха конфискувани 150 литра фалшив оцет, произведени от пазарджишката фирма МКМ, припомня блиц.