Дантелени кифлички с кисело мляко
В хладкото мляко се поставят захарта, маята и малко брашно.
Оставя се маята да се активира, след което постепенно се добавят първотечнитесъставки, а след това ‐ брашното.
От продуктите се замесва по‐мекичко тесто.
Покрива се с чиста кърпа и се оставя да втаса 20 минути.
След това се разделя на 5 топки.
Всяка се разточва на малка коричка с диаметър 20 см.
Подреждат се една върху друга, като при това се намазват с разтопеното масло ‐ всички, освен най‐ горната.
Върху леко набрашнен плот от купчинката малки кори се разточва една голяма и тънка кора.
С помощта на специален инструмент (тип валяк с нарези) се режат ленти, които след това се навиват на кифлички.
Получава се много интересна дантелена повърхност.
Така се постъпва с цялото тесто.
Готовите кифлички се подреждат в тава, оставят се да втасат 20 минути, намазват се с разбитото яйце и се пекат около 25 минути на 200 градуса.
Ако нямате специален инструмент, нарежете тестото на форми по желание.
Източник и снимки: Moirecepti.mk
Следете всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна в Petel.bg!
Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!
Бъдете с нас навсякъде и през вашия мобилен телефон!