Дегустираха рекордни 115 проби за конкурса "Домашно вино - Варна 2014“
Недко Петров, фото Румен Сарандев
Рекордните 115 проби бяха дегустирани за 18-ия конкурс „Домашно вино - Варна 2014“, като до втория тур бяха допуснати 27 вина – 12 червени, 10 бели и 5 розе. Този път винопроизводителите ще се борят за голямата награда на в. „Народно дело“ – 90-литров съд за производство и съхранение на вино от инокс на фирма „Томика-Метал“ АД – Пловдив, с представител за Североизточна България фирма „Коледжиков“. По стара традиция любезни домакини на финала от 10,30 ч. в сряда (12 февруари) са служителите от комплекс „Хоризонт“, а наши партньори са общините Аврен, Аксаково, Провадия, Бяла, Дългопол, Долни чифлик, Ветрино и Вълчи дол и издателство „Славена“.
Предварителната селекция днес се извърши от жури от утвърдени шестима дегустатори в състав: председател инж. Елеонора Карабоева, секретар и четирима членове, като те оцениха образците при пълна анонимност. Уеднаквяването на критериите за оценка стана чрез предварителна дегустация на подходящо подбрани проби вино от 54 червени, 52 бели и 9 розе. Сред червените изпъкваха Мерло, Каберне Совиньон, Сира, Пино Ноар и купажни, от белите – Димят, Совиньон Блан, Шардоне, Варненски мискет и купажни, а розетата бяха подбрани от ароматни сортове. Производителите са от Варна, Осеново, Езерово, Кипра, Бенковски, Звездица, Блъсково, район Долни чифлик, Сливен, Стара Загора, Силистра, Поморие, Сунгурларе, Ивайловград и други градове и селища.
Според регламента в конкурса могат да участват вина, произведени само при домашни условия - бели, розови и червени трапезни, пенливи и ароматизирани (билкови), произведени от европейски сортове грозде. Минималното количество на произведеното вино е 50 литра, а максималното - не повече от 600 литра, тъй като според Закона за виното и спиртните напитки производителят има право да преработи не повече от 1000 кг грозде за семейна консумация.
В конкурса нямат право да участват вина, произведени от лица, регистрирани като винопроизводители в Националната лозаро-винарска камара.
„В първи тур оценявахме по 100-балната система и цвета, бистротата, аромата, вкуса, послевкуса и общи впечатления. До финалния втори тур допуснахме най-чистите, най-характерните за съответния сорт и най-балансирани вина“, заяви за „Народно дело“ инж. Елеонора Карабоева. Тя уточни, че в сравнение с минали конкурси пробите за този са по-разнообразни и от най-нови насаждения.