Ето какво е задължително да имате на трапезата за Бъдни вечер и защо
Бъдни вечер-трапеза пълна предимно със здравословни храни,
хапнете си добре, без да се безпокоите за фигурата си
и се насладете на семейния уют!
Един от най-важните и почитани семейни празници е Бъдни вечер,разтоварете сърцата си от всичко останало, освен от прошката и добротата!
Нека се замислим ,върху някои важни неща преди да изтеглим късметите си и да се насладим на вкусните ястия!
Ако бъдем хора, вместо победители, Ако бъдем честни, вместо безразлични, ако сме толкова сърдечни, колкото интелигентни, ако притежаваме толкова обич, колкото и съмнения, ако бъдем щастливи, вместо прави, то може би сме добри християни!!!
Бъдни вечер обичаи и традиции
На Бъдни вечер трапезата е много тържествена.Християнската традиция повелява да се приготвят постни ястия: сарми с кисело зеле или лозов листварен фасул, пълнени чушки, , жито, тиквеник,чесън,ошав, пчелен мед, орехи,плодове, обреден хляб-погача и др., за да бъде годината богата , с много храна. Броя на тези постни ястия трябва да бъде нечетен брой: 7, 9 или 11 . Това поверие идва от древноюдейската Кабала, в която това са три от свещените числа.Най-възрастния в семейството ,завърта богачата и я разчупва,като първото пърче от обредния хляб се оставя за Богородица и починалите, после за къщата, а„останлите се разпределят на всеки член от семейството според възрастта, „като като в някои домове се заделя и за домашните животни. След приключване на празничната вечеря,масата трябва да се остане неприбрана, за да може Бог да дойде и да вечеря. Поверието още гласи ,че трапезата не трябва да се вдига цялата нощ, за да не избяга късметът.от този дом. Вярва се, че когато семейството заспи,починалите близки идват да вечерят.
Ястия за бъдни вечер -вкусни,здравословни и изпълнени със символика:
Меню за бъдни вечер и бъдни вечер трапеза:
Ползи- Уникален баланс от витамини и микроелементи като желязо,магнезий, калций,натрий.Те са богати и на фруктоза и притежават свойството да убиват апетита.
Пита или ПОГАЧА ,в която се слага за здраве -дрян и пара, за да покаже кой ще е късметлията през годината.
Компот от сушени плодове Ошав
За да ви е сладък живота си хапнете МЕД
Ползи-убива микробите,действа ,като имуностимулант подобрява съня, съдържа много ензими засилва силите на организма
Лук, за да бъде голям имота
Ползи-положително влия е на храносмилателната система уникално мощен антиоксидант, бори се успешно със свободните радикали и различни вируси и инфекции.
Чесън-пази от зли сили
Ползи-наричат го природен антибиотик ,защото укрепва организма ,притежава антибактериален ефект,положително влияе на белите дробове и сърдечно съдовата система, както и на вътрешните органи и кожата.
Според традицията Жито- най-важната храна на българина
Ползи- увеличава работоспособността, изостря зрението ,заздравява косъма и подобрява регенерацията на тъканите и засилва растежа на костите,
Житото е богат източник на витамин Е и витамини от групата B. Витамин Е има действието да неутрализира отровите, намиращи се в организма, защитава кръвоносните съдове.
Ядки
Действат отлично на мозъка и са от полза за целия организъм.
Всички видове ядки съдържат много витамини А, Е и група В и минерали калий, фосфор,калций и желязо. Трудно може да се определи кой вид ядки е най-полезен, защото всеки вид притежава свой уникален състав.
Плодове-придават колорит на масата на бъдни вечер
Ползи-Естествени витамини,,антиоксиданти ,засилват имунитета
Червено вино- е символ на топлина, любов,уют, здрав дух и дълголетие
Ползи –антиоксидант,намалява холестерола и кръвното налягане,притежава противовъзпалителни свойства, помага при инфекции на дихателните пътища и свъзпаления на стомашно-чревния тракт.
Варен боб
Той е богат на калий, йод, желязо, намалява нивата на холестерола,съдържа и керотин, който е необходим за имунитета, зрението и здравата кожа.
Орехи-всеки си избира орех и по вида му се гадае дали ще бъде здрав; ако орехът е пълен, няма да боледува
Ползи- отразяват се добре на нервната система, подпомагат зрението.Орехите са уникален източник на антиоксиданти, фибри, протеини, витамини и минерали и много други полезни вещества!
В менюто за празничната вечеря се включват основно храни, които набъбват при варенето: жито, боб,ориз леща, сухи пиперки, ошав, стафиди. Те са символ на зачатието, на бременността и раждането на новия живот.
Българите обикновено консумират много бобови растения.Варивата са много полезни, тъй като съдържат много белтъчини,фибри и въглехидрати .
Всеки трябва да опита от всички ястия от трапезата на бъдни вечер, за да му върви през годината, препоръчва fhl.bg.