Френска рецепта за скумрия по дижонски
Източник: gotvach.bg
Необходими продукти:
скумрия - 1 кг филе
олио - 2 ст.л.
горчица - 2 с.л. дижонска
брашно - 1 с.л.
лук - 1 глава
масло - 1 ч.л.
бульон - 1 ч.ч. зеленчуков
бяло вино - 1 ч.ч.
лимони - 1 бр.
магданоз - 2 стръка
мащерка - 1 стрък
сол - 2 щипки
дафинов лист - 3 бр.
Начин на приготвяне
Филето се посолява, лукът се нарязва на ситно. Лукът се запържва в олиото до омекване. Добавя се брашното и се разбърква добре. Добавя се виното и бульонът и се разбърква. Добавя се дафиновият лист, мащерката и магданоза и се готви 10 минути при непрекъснато бъркане. В тавичка, намазана с масло, се нарежда рибата и се залива със соса. Пече се 15 минути на 200 градуса. Вади се и се сервира в затоплени чинии.
От соса се махат магданозът, мащерката и дафиновите листа, добавя се горчицата и с този сос се полива рибата. Лимонът се нарязва на резенчета, без да се бели, и се слага върху рибата.
Добър апетит!