Гнезденца със сирене ­- меки банички, топящи се в устата

14.08.2015 / 12:58 3

 

800 гр. пресято брашно

1 ч.ч. олио

2 ч.ч. топла вода

1 ч.ч. топло прясно мляко

1 яйце и отделно 1 жълтък

пакетче суха мая

3-4 ч.л. сол

2 ч.л. захар

300 гр. сирене

ким или сусам за поръсване

Замесва се тесто от брашното, яйцето, водата (може да разтворите предварително маята в нея или да я добавите направо към брашното), олиото, прясното мляко, захарта и солта. Тестото трябва да е меко и лесно за работа.

Брашното трябва да се добавя постепенно, т.к. може да отнеме повече или по‐малко, в зависимост от консистенцията на останалите продукти. Трябва да се получи гладко тесто, което не лепне, но да се събира добре. Тестото се оставя го да втаса на топло място, докато удвои обема си.

Втасалото тесто се разделя на парчета с големината на човешка длан и от всяка топка тесто се оформя малка питка. Подреждат се на разстояние една от друга в
намазнена тава, след което се оставят да втасат повторно. После с намазани с олио ръце във всяка питка се оформя дупка, в която да се сложи от плънката със сирене. Около плънката трябва да се получи нещо като пръстенче. Мажат се с разбития жълтък, поръсват се със сусам или ким по желание и се оставят да починат за още 10‐15 минути. Пекат се в загряна на 200 градуса фурна до зачервяване – около 10‐15 минути. Добър апетит!
Автор: lakomnik.bg


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама