Известният готвач Николай Петров с рецепта за щастие в ефира на Нова: Яжте това и веднага ще се ухилите
Кадър: "Нова телевизия"
Интересен факт разкри Николай Петров, който е главен готвач в луксозен столичен хотел. По думите му, ако човек хапне люто със сладко, например шоколад с чили, веднага се усмихва. "Съчетанието им влияе много бързо на мозъка и те кара да се усмихнеш веднага", поясни той.
Петров каза още, че сред най-полезните храни за мозъка са киви, карфиол, ананас, цервено цвекло и други. Те са много богати на витамини и минерали, а освен това помагат на имунната система. Най-полезен за паметта е ананасът, който често е предпочитан от певци и актьори, за които е важно да помнят текстове за участията си.
Яденето на мюсли всяка сутрин пък дава бърза енергия, заради въглехидратите в тях.
Най-много се оглупява от бързите храни. "От тях мозъкът се натоварва изключително много, защото е трудно да определиш колко може да изядеш от така наречената "фаст фууд". Хората обикновено я хапват в късен час на денонощието. Има съставка натриев глутамат в тези бързи храни. Тя влияе върху вкусовите рецептори. Това е химичен елемент, който се слака с цел да ядеш повече от тази храна", коментира Петров, който призова да подкрепяме малките ферми и зеленчукопроизводители.
Готвачът е песимист за данък "вредни храни". "Смятам, че нещата трябва да са в друга посока. Трябва да се правят големи кампании за здравословно хранене. Най-добре би било известни готвачи да се захванат с подобни иницаитиви. Освен това трябва да бъдат ограничени рекламите на вредни храни в най-гледаното време", завърши специалистът по храните.
За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg
Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!
Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!