Как да посрещнем празниците здравословно. Ето кои храни са полезни
По празниците повечето хора не знаят мярка на трапезата. Отрупаните маси примамват с множество лакомства и никой не мисли за килограмите и здравето. Преяждането и препиването са познати на всеки.
Ето какво от храните трябва да се хапва, за да сме здрави и фини на финала на дългите тържества.Пуешкото месо е богато на протеини, но без количествата наситени мазнини в червеното месо, и е с по-малко съдържание на холестерол от пилешкото, свинското и говеждото. Пуешкото месо е много полезно за децата, тъй като съдържа подпомагащите развитието селен и цинк, както и витамин B3 и витаминB6, пише блиц.
Зеленчуците, като червеното зеле, са богати на антиоксиданти. Редица изследвания са показали, че те понижават риска от някои видове рак. Витамин С е особено полезен за здравето на кожата, хрущялите и костите.
Включете в празничното меню и кестени, които за разлика от другите ядки съдържат малко мазнини, богати са на въглехидрати, витамин С, витамин В6 и фолиева киселина. В комбинация тези елементи намаляват риска от сърдечносъдови заболявания.
Следващото здравословно коледно изкушение е черният шоколад. Той е богат на магнезий и разнообразни биоактивни съединения, предпазващи от сърдечносъдови и костни заболявания. Но макар и полезен, шоколадът е твърде калоричен, и трябва да се похапва в умерени количества.
Не на последно място в здравословното Коледно меню е и червеното вино. Напитката съдържа ресвератрол – съединение със защитни свойства срещу сърдечносъдови заболявания.