Как да си направим домашна бира? Разкриха току-що рецептата
Кадър: btv
Домашната бира все още е лукс, но ако сте упорити, може да си я приготвяте сами. Това прави от известно време нашия сънародник Георги Христов, който преди минути разкри рецептата за пенливото питие в предаването ”Тази сутрин” по btv.
„За да си направите бира, трябва да си купите мелница за малц. Разбира се, малц се продава натрошен, но е по-добре да си купите мелница и да си го смелите. После следва механизиран процес, за който ви трябва уред за топлене на казана. Такъв например е газовия котлон, който е евтин и удобен. След ферментацията бирата се излива в бидон. Много е важно всичко да бъде стерилно. Когато бирата сварена, я слагаме в казана”, каза Христов.
Той обясни и какви съставки са необходими. Това са ечемичен или пшеничен малц, като пшеничния придава по-тъмен и лек аромат на каремал, хмел на листа, шишарки и пелети и качествена мая.
„Бирата се прави за 6-7 часа на няколко етапа, като основното е да се извлече захарта от ечемика в различните етапи. Задушеният малц се сипва в мелницата, а после се спазват температурните граници за накисване, които са различни за различните стилове бира. Хмелът се добавя накрая, когато варим бирата. Той е доста силна подправка, колкото повече хмел добавяме, толкова по- горчива и ароматна става бирата”, обясни процеса Христов.
Послведният допълни, че при него ферментацията е продължила месец и половина и се е сдобил с прекрасна светла бира.
За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg
Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!
Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!