Как действа „Божествената диета“
„Божествената диета“ е базирана на постите на старозаветския пророк Данаил. При нея не може да се яде нищо освен плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Почитателите на тази диета също пият единствено вода, като избягването на виното е от особено значение. Диетолозите обаче твърдят, че това може да доведе до недостиг на всички витамини, които се съдържат в животинските продукти, или пък да доведе до костни и мускулни проблеми. Други все пак твърдят, че тя е полезна. Кой в крайна сметка е прав?
Съществуват дити, които заменят храната с въздух, други пък включват консумацията на алкохол вместо храна. Има обаче и една дието която се нарича „Божествената диета“, официално известна като Данаилов пост – при нея се избягва месото, рибата, хлябът и всички подсладени или преработени храни. Данаил отказал на крал Навуходоносор да яде същата храна като него, защото се бил посветил на Господ и тази храна не отговаряла на юдейските стандарти. Освен това той смятал, че тя е жертвана за грешен Бог. Той отказал да пие и от кралското вино. По-късно Данаил отново се подложил на пост търсейки божията помощ за народа си. Това включвало да не яде никакво месо.
Това е вегетарианска диета по същността си, но има дори повече ограничения, тъй като при нея се избягват кофеинът, химикалите и захарта. В резултат обаче се лекуват болките в главата, спазмите в краката и умората. Освен това понижава нивата на холестерол на хората и балансира кръвната захар. Сред другите ефекти са загуба на тегло и усещане за балгополучие. Всве пак хората със здравословни проблеми може да се наложи да я променят – тези с диабет би трябвало да ядат повече въглехидрати, а бременните жени или кърмачките да добавят риба, пилешко и сирене.
Някои диетолози обаче не са убедени в здравните ползи от диетата. В крайна сметка често вредите върху здравето са свързани с продължителността на постите. Според скиптиците за няколко дни подобна диета не би довела до щети за организма, но при по-дълго подлагане се наблюдава недостиг на витамини, най-вече такива, които се добиват от животинските продукти. /Преса

