Как се приготвя Галактобуреко или гръцка млечна баница?
Необходими Продукти
кори - 1 пакет за баница
прясно мляко - 2 л
захар - 600 г
грис - 200 г пшеничен
яйца - 8 броя
масло - 100 г разтопено
ванилия - 1 ч.л. ванилова есенция
канела - на прах и/или пудра захар за поръсване
захар - 400 г за сиропа
вода - 400 мл за сиропа
канела - 1 пръчка
портокали - настъргана кора от 1 портокал
лимони - настъргана кора от 1 лимон
Приготвяне на Галактобуреко
Млякото се слага да заври заедно с половината захар, а яйцата се разбиват с останалата захар, след което се добавя пшениченият грис. Щом млякото заври в него се излива яйчната смес и се бърка непрекъснато, докато крема се сгъсти. Маха се от котлона, добавя се ванилията и кремът се оставя да се поохлади.
Загрейте фурната на 180 градуса. Голяма и дълбока тава се намазнява с разтопено масло. Наредете 1/2 от корите, като между всеки две трябва да има равномерно от разтопеното масло. Изсипва се кремът и се заглажда, след което другата половина от корите, отново намазнени помежду им. Кората най-отгоре също се намазва с масло. Галактопурико се пече за около 45 минути до златист загар.
Приготвя се захарния сироп, като в тенджера се смесят захарта, водата и канелата и цитрусовите корички + лъжица ром или коняк. Сиропът се вари около 6 минути и се охлажда и прецежда. Изпечената млечна баница също се оставя да поизстине и след това се сиропира, докато е още топла. Галактопурико се поднася охладен, поръсен с пудра захар или канела.
gotvach.bg