Как се приготвя Галактобуреко или гръцка млечна баница?

08.10.2015 / 11:18 0

Необходими Продукти

кори - 1 пакет за баница
прясно мляко - 2 л
захар - 600 г
грис - 200 г пшеничен
яйца - 8 броя
масло - 100 г разтопено
ванилия - 1 ч.л. ванилова есенция
канела - на прах и/или пудра захар за поръсване
захар - 400 г за сиропа
вода - 400 мл за сиропа
канела - 1 пръчка
портокали - настъргана кора от 1 портокал
лимони - настъргана кора от 1 лимон

Приготвяне на Галактобуреко

Млякото се слага да заври заедно с половината захар, а яйцата се разбиват с останалата захар, след което се добавя пшениченият грис. Щом млякото заври в него се излива яйчната смес и се бърка непрекъснато, докато крема се сгъсти. Маха се от котлона, добавя се ванилията и кремът се оставя да се поохлади. 

Загрейте фурната на 180 градуса. Голяма и дълбока тава се намазнява с разтопено масло. Наредете 1/2 от корите, като между всеки две трябва да има равномерно от разтопеното масло. Изсипва се кремът и се заглажда, след което другата половина от корите, отново намазнени помежду им. Кората най-отгоре също се намазва с масло. Галактопурико се пече за около 45 минути до златист загар. 

Приготвя се захарния сироп, като в тенджера се смесят захарта, водата и канелата и цитрусовите корички + лъжица ром или коняк. Сиропът се вари около 6 минути и се охлажда и прецежда. Изпечената млечна баница също се оставя да поизстине и след това се сиропира, докато е още топла. Галактопурико се поднася охладен, поръсен с пудра захар или канела. 

gotvach.bg


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама