Коледна трапеза, песни и поверия

25.12.2015 / 08:30 0

Снимка: Булфото

Трапезата на празника трябва да е богата, като след голям пост. Нареждат се прясна пита, свинско печено, свинско с праз лук, баница с месо, пастърма със зеле, печен дроб, печена кокошка, млечница (млечна баница). Тя не се вдига през целия ден. Коледният ден показва какво ще бъде времето през годината.

„Топла Коледа - нездрава година", казва народът ни и се надява на дълбок сняг и ясни студени дни. Ако има скреж по дърветата, ще има изобилие, съобщава "Фокус". Ако небето е звездно, грахът ще има добра реколта. Ако Коледа е в понеделник, зимата ще е тежка, а пролетта и лятото ще са дъждовни. Есента ще е суха, гроздето няма да с много добро, също и виното. Няма да е добра годината и за кошерите и меда. Най-сполучлива ще е за властници, войводи и управници. Ако Коледа е във вторник, зимата ще е снеговита, а пролетта - дъждовна. Есента ще е суха, пшеницата и плодовете няма да са много добри.

Ако Коледа е в сряда, зимата ще е тежка, а пролетта - суха. Ще има грозде и вино в изобилие.Ако Коледа е в четвъртък, зимата ще е мека, а пролетта и лятото -ветровити.Ако Коледа е в петък, зимата ще е много зла, лятото ще вали, есента ще е суха. Ако Коледа е в събота, през зимата ще трупа много сняг. Ако Коледа е в неделя, зимата ще е мека, лятото -сухо, а есента -ветровита. 

Коледни песни

''Стани нине, господине! 
Тебе пеем, домакине! 
Добри сме ти гости дошли, 
добри гости, Коледари!''


Рецепти за празничната трапеза:

Свинско с праз лук

Продукти: 700 г свинско месо, 3 кг праз лук, 1 глава лук, 5 супени лъжици мазнина, 1 лъжица доматено пюре, 1 лъжичка червен пипер, черен пипер, чубрица, сол.
Лукът се нарязва на ситно и се задушава В мазнината. прибавят се червеният пипер и месото, нарязано на парчета. Залива се с малко гореща Вода и се оставя да поври, след което над него се нареждат нарязаните на 3-4 см по дължина стръкове праз. След като се прибави и доматеното пюре, ястието се оставя да Ври на тих огън, докато остане само на мазнина. Поднася се поръсено с чубрица или черен пипер и лимонов сок.

Пача

Продукти: 2 свински крака, 2 уши, 2 яйца, 70 г ориз, чесън, оцет, сол.
Добре измитите свински крака и уши се заливат със студена Вода,
посоляват се и се Варят на умерен огън, докато месото се отдели от костите. Бульонът се прецежда, прибавят се оризът и нарязаното на ситно месо. След като се свари оризът, пачата се сваля от огъня и се застройва с яйцата. Поднася се с подправка от оцет, червен пипер и счукани скилидки чесън.

Млечница

Продукти: 1 литър прясно мляко, 500 г брашно, 1 чаена чаша счукани орехи, мед.
Прясното мляко се сварява и към него постепенно се прибавя брашното, докато се сгъсти. Накрая се слагат ореховите ядки и медът. Яде се, след като изстине.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2025 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама