Компанията Бляк Сий Шелс е водеща в произвеждането и събирането на миди у нас
Компанията Бляк Сий Шелс ООД е водеща в България в произвеждането и събирането на реколта на черноморски миди. Каварненската фирма използва последните технологии, утвърдени в световен мащаб като най-ефективни и с най-висококачествени характеристики. Цялото използвано оборудване съответства на всички изисквания, стандарти и директиви на Европейския съюз. Каварна е един от основните райони за добив на черна мида по българското крайбрежие.
Мидите са изключително полезни и здравословни. Като цяло са предпочитани, както заради вкуса им, така и заради изключително полезните химични вещества, съдържащи се в тях. Месото на морските дарове е с пъти по-ниска калоричност в сравнение с месото на сухоземните животни. Една порция миди осигурява почти 100% от препоръчителното количество цинк за деня, 23% витамин C и 37% желязо. Като храна по съдържание на протеини са на второ място след яйцето. Мидите също така са богати на фосфор. Той поддържа киселинния баланс в тялото и регулира енергийния метаболизъм на клетките. Фосфорът е полезен не само за нервната система, мозъка, костите и зъбите, но и за целия физиологичен процес.
Първият етап на фермата за култивиране на черни миди е изграден по програма САПАРД. Инвестицията за изграждането на първия етап е на стойност над 2 милиона лева. Вторият етап е изграден по следприсъединителните програми на ЕС (Национална програма за рибарство и аквакултури /2007-2013/). В процес е изграждането на трети етап по Националната програма за рибарство и аквакултури, и предстои изграждането на още два етапа, за да бъде разширен производственият капацитет на фермата и достигне количество произведена продукция за пазара над 3 500 тона годишно. Също така фирмата планира изграждане на цехове за първоначална преработка на риба и аквапродукти.
Оборудване и технологии
Бляк Сий Шелс ООД разполага с ноу-хау на технологията за производство на черноморска мида, създадена и експериментирана с помощта на научни организации и фирми. Изборът на оборудване подходящо за условията на Черно море е направен вследствие на предварително направените изследвания и проучвания на района. Използваното технологично оборудване се е наложилото в световен мащаб. В Черно море, то доказа издръжливостта и качествата си и е в пълен синхрон с европейските изисквания, стандарти и директиви за качество и чистота на произвежданата продукцията.
Бляк Сий Шелс ООД с помощта на световни водещи фирми в мидопроизводството със съдействието на ирландски мидопроизводители, като Noel McGreal, Danny McNulty, Murlow Bay Mussels Ltd. с директор - Hugh Wilhare, и най-вече със съдействието на John Concannon, разработиха подходяща инсталация, биотехника и пълна биотехнология за култивиране на черни миди (Mutilus Galloprovincialis Lam) в българското черноморско крайбрежие, и по-специално за района пред гр. Каварна. Предварителните изпитания бяха проведени в района на гр. Каварна и в откритото море на Ирландия. Експерименталните дълги линии издържат на 9 бала вълнение и скорост на ветровете 130 км/ч, като при тези условия реколтата от миди се запазва. Това осигурява по-голяма сигурност за запазване на продукцията. Буйовете за тази експериментална линия са специално проектирани и разработени от JFC. Предимствата на новата технология можете да видите, като кликнете на миниатюрата вляво.
Бизнес партньори на Бляк Сий Шелс ООД са John Concannon, Hugh Wilhare, Danny McNulty, Noel McGreal, които имат много богат и дългогодишен опит в култивирането на черни миди, реализиращи големи количества продукция на Европейските пазари.
Дистрибутори
"Бляк Сий шелс" ООД има изградена дистрибуторска мрежа, която покрива територията на цяла България.
Ето някои от основните предимства, на които разчитат редовните клиенти на компанията:
Възможности за производство – 20-60 тона дневно. Използваното оборудване е изцяло одобрено от ЕС и е конструирано за постигане на оптимално ефективно производство и изключително високо качество. Непрекъснато модернизиране на производството и разширяване на фермата за постигане на по-голям капацитет. Редовно се извършват изследвания на проби от мидите и морската вода за съответствие с изискванията на ЕС.
При поискване могат да бъдат предоставени проби и да бъде организирано посещение на мидената ферма. Фирмата е в процес на акредитиране като биологичен производител.
Какво представлява черната мида
Мидите са двучерупкови морски животни. Те имат две еднакво оформени черупки, свързани помежду си от едната страна чрез еластична тъкан. Както повечето двучерупкови и мидите се хранят на принципа на филтрирането.
Те засмукват вода през хрилете си, филтрирайки малките частици като фитопланктон, зоопланктон и други органични материи.
Мидите са способни да си набавят нужните им хранителни вещества от околната среда, затова не се налага допълнително хранене.
Месото на черните миди е нежно и много хранително. Съдържа около 8-10% лесно смилаеми белтъчини, 1-1,5 % мазнини, 1,5-3,5 % въглехидрати предимно гликоген, минерални вещества (К, Р, Л, Р и др.) и витамини- А, В1, В2 и други. Мидите се използват за приготвяне на вкусни ястия. Като се добавят към някое ястие миди, то веднага минава в по-висока категория. Малко черни миди, запържени с 1-2 скилидки чесън и пръснати още горещи върху салата са идеалното пред ястие за първокласните ресторанти.
Производство
Всички операции по изграждането и обслужването на дългите линии, събирането и сортирането на спатовия материал, поставянето му в мидени чорапи и връщането му във водата за допълнително нарастване, прибиране на готовата продукция, сортиране на мидите, почистването им и опаковането им в мрежести торби за пазара се осъществяват на борда на специално проектирана и конструирана за мидената ферма работна лодка. Тя е оборудвана със съвременни специално конструирани за целта машини и екипировка.
При извършване на всички тези операции, мидите нямат съприкосновение с пясъчен терен или други замърсители, както и съприкосновение с токсични вещества, които биха замърсили и компрометирали реколтата. Почистването на мидите се осъществява по механичен път и няма остатъчен продукт, които би замърсил и застрашил чистотата на водата в района. Изкуствените материалите, които остават след извършваните операции по мидената ферма, се събират в контейнери и се изхвърлят на определените за това места.
По време на целия процес по отглеждане на култивираните миди, реализирането на реколтата, транспортирането, преработването и съхранението на мидите, се спазват строго санитарно-хигиенните и ветеринарни изисквания, определени в действащите закони и наредби в страната и са в съответствие с европейските изисквания, директиви и стандарти.
Новата изцяло механизирана и автоматизирана технология, дава възможност да култивираме черни миди в промишлени мащаби, при безотпадъчен технологичен цикъл и получаване на качествена и ефективна продукция в съответствие с европейските изисквания, директиви и стандарти за устойчиво използване на живите морски ресурси.
Основен фактор за количеството на добива на миди са природните и климатичните условия. Промишленият размер на мидите за консумация е над 40 мм. Достигането на този размер отнема между 10 и 12 месеца от залагането на колектора. Отношението миди с черупки към чиста ядка достига 3,5 към 1. (3-4 кг миди с черупка са необходими за към 1 кг чисто месо).
За контакти
Бляк Сий Шелс ООД
България, Варна 9000, ул. Тихомир № 28, вх. А, ап. 14
Телефон/факс: +359 52 507219
Мобилен: +359 887 253329
Имейл: office@blackseashells.com , gajdaus@yahoo.com
* реклама
За да продължите, трябва да се регистрирате в сайта