Компанията Бляк Сий Шелс е водеща в произвеждането и събирането на миди у нас
Компанията Бляк Сий Шелс ООД е водеща в България в произвеждането и събирането на реколта на черноморски миди. Каварненската фирма използва последните технологии, утвърдени в световен мащаб като най-ефективни и с най-висококачествени характеристики. Цялото използвано оборудване съответства на всички изисквания, стандарти и директиви на Европейския съюз. Каварна е един от основните райони за добив на черна мида по българското крайбрежие.
Мидите са изключително полезни и здравословни. Като цяло са предпочитани, както заради вкуса им, така и заради изключително полезните химични вещества, съдържащи се в тях. Месото на морските дарове е с пъти по-ниска калоричност в сравнение с месото на сухоземните животни. Една порция миди осигурява почти 100% от препоръчителното количество цинк за деня, 23% витамин C и 37% желязо. Като храна по съдържание на протеини са на второ място след яйцето. Мидите също така са богати на фосфор. Той поддържа киселинния баланс в тялото и регулира енергийния метаболизъм на клетките. Фосфорът е полезен не само за нервната система, мозъка, костите и зъбите, но и за целия физиологичен процес.
Първият етап на фермата за култивиране на черни миди е изграден по програма САПАРД. Инвестицията за изграждането на първия етап е на стойност над 2 милиона лева. Вторият етап е изграден по следприсъединителните програми на ЕС (Национална програма за рибарство и аквакултури /2007-2013/). В процес е изграждането на трети етап по Националната програма за рибарство и аквакултури, и предстои изграждането на още два етапа, за да бъде разширен производственият капацитет на фермата и достигне количество произведена продукция за пазара над 3 500 тона годишно. Също така фирмата планира изграждане на цехове за първоначална преработка на риба и аквапродукти.
_234x375.jpg)
Оборудване и технологии
Бляк Сий Шелс ООД разполага с ноу-хау на технологията за производство на черноморска мида, създадена и експериментирана с помощта на научни организации и фирми. Изборът на оборудване подходящо за условията на Черно море е направен вследствие на предварително направените изследвания и проучвания на района. Използваното технологично оборудване се е наложилото в световен мащаб. В Черно море, то доказа издръжливостта и качествата си и е в пълен синхрон с европейските изисквания, стандарти и директиви за качество и чистота на произвежданата продукцията.
_234x375.jpg)
Бляк Сий Шелс ООД с помощта на световни водещи фирми в мидопроизводството със съдействието на ирландски мидопроизводители, като Noel McGreal, Danny McNulty, Murlow Bay Mussels Ltd. с директор - Hugh Wilhare, и най-вече със съдействието на John Concannon, разработиха подходяща инсталация, биотехника и пълна биотехнология за култивиране на черни миди (Mutilus Galloprovincialis Lam) в българското черноморско крайбрежие, и по-специално за района пред гр. Каварна. Предварителните изпитания бяха проведени в района на гр. Каварна и в откритото море на Ирландия. Експерименталните дълги линии издържат на 9 бала вълнение и скорост на ветровете 130 км/ч, като при тези условия реколтата от миди се запазва. Това осигурява по-голяма сигурност за запазване на продукцията. Буйовете за тази експериментална линия са специално проектирани и разработени от JFC. Предимствата на новата технология можете да видите, като кликнете на миниатюрата вляво.
_281x375.jpg)
Бизнес партньори на Бляк Сий Шелс ООД са John Concannon, Hugh Wilhare, Danny McNulty, Noel McGreal, които имат много богат и дългогодишен опит в култивирането на черни миди, реализиращи големи количества продукция на Европейските пазари.
Дистрибутори
"Бляк Сий шелс" ООД има изградена дистрибуторска мрежа, която покрива територията на цяла България.
_255x375.jpg)
Ето някои от основните предимства, на които разчитат редовните клиенти на компанията:
Възможности за производство – 20-60 тона дневно. Използваното оборудване е изцяло одобрено от ЕС и е конструирано за постигане на оптимално ефективно производство и изключително високо качество. Непрекъснато модернизиране на производството и разширяване на фермата за постигане на по-голям капацитет. Редовно се извършват изследвания на проби от мидите и морската вода за съответствие с изискванията на ЕС.
При поискване могат да бъдат предоставени проби и да бъде организирано посещение на мидената ферма. Фирмата е в процес на акредитиране като биологичен производител.
_255x375.jpg)
Какво представлява черната мида
Мидите са двучерупкови морски животни. Те имат две еднакво оформени черупки, свързани помежду си от едната страна чрез еластична тъкан. Както повечето двучерупкови и мидите се хранят на принципа на филтрирането.
Те засмукват вода през хрилете си, филтрирайки малките частици като фитопланктон, зоопланктон и други органични материи.
Мидите са способни да си набавят нужните им хранителни вещества от околната среда, затова не се налага допълнително хранене.
Месото на черните миди е нежно и много хранително. Съдържа около 8-10% лесно смилаеми белтъчини, 1-1,5 % мазнини, 1,5-3,5 % въглехидрати предимно гликоген, минерални вещества (К, Р, Л, Р и др.) и витамини- А, В1, В2 и други. Мидите се използват за приготвяне на вкусни ястия. Като се добавят към някое ястие миди, то веднага минава в по-висока категория. Малко черни миди, запържени с 1-2 скилидки чесън и пръснати още горещи върху салата са идеалното пред ястие за първокласните ресторанти.
_255x375.jpg)
Производство
Всички операции по изграждането и обслужването на дългите линии, събирането и сортирането на спатовия материал, поставянето му в мидени чорапи и връщането му във водата за допълнително нарастване, прибиране на готовата продукция, сортиране на мидите, почистването им и опаковането им в мрежести торби за пазара се осъществяват на борда на специално проектирана и конструирана за мидената ферма работна лодка. Тя е оборудвана със съвременни специално конструирани за целта машини и екипировка.
_255x375.jpg)
При извършване на всички тези операции, мидите нямат съприкосновение с пясъчен терен или други замърсители, както и съприкосновение с токсични вещества, които биха замърсили и компрометирали реколтата. Почистването на мидите се осъществява по механичен път и няма остатъчен продукт, които би замърсил и застрашил чистотата на водата в района. Изкуствените материалите, които остават след извършваните операции по мидената ферма, се събират в контейнери и се изхвърлят на определените за това места.
_250x375.jpg)
По време на целия процес по отглеждане на култивираните миди, реализирането на реколтата, транспортирането, преработването и съхранението на мидите, се спазват строго санитарно-хигиенните и ветеринарни изисквания, определени в действащите закони и наредби в страната и са в съответствие с европейските изисквания, директиви и стандарти.
Новата изцяло механизирана и автоматизирана технология, дава възможност да култивираме черни миди в промишлени мащаби, при безотпадъчен технологичен цикъл и получаване на качествена и ефективна продукция в съответствие с европейските изисквания, директиви и стандарти за устойчиво използване на живите морски ресурси.
_375x255.jpg)
Основен фактор за количеството на добива на миди са природните и климатичните условия. Промишленият размер на мидите за консумация е над 40 мм. Достигането на този размер отнема между 10 и 12 месеца от залагането на колектора. Отношението миди с черупки към чиста ядка достига 3,5 към 1. (3-4 кг миди с черупка са необходими за към 1 кг чисто месо).
_281x375.jpg)
За контакти
Бляк Сий Шелс ООД
България, Варна 9000, ул. Тихомир № 28, вх. А, ап. 14
Телефон/факс: +359 52 507219
Мобилен: +359 887 253329
Имейл: office@blackseashells.com , gajdaus@yahoo.com
_281x375.jpg)
* реклама


За да продължите, трябва да се регистрирате в сайта