Може ли белтък в сирената да убива раковите клетки?

13.01.2016 / 00:44 4

Белтъкът низин, който се отделя от лактобактериите при закваската на млякото и зреенето на сирената, се оказва убиец на раковите клетки и на микробите, които са устойчиви на антибиотици, твърдят учени. Те са стигнали до този извод, изучавайки действието на различни вещества в храната и в живите организми върху раковите клетки, които са устойчиви към химиотерапията и други методи за борба със злокачествените тумори, пише БГНЕС.

Едно от тези вещества е низинът – белтък на млечнокиселите бактерии Lactococcus lactis, който присъства в сирената и почти във всички млечни продукти, а и е използван като консервант от много производители на храни.

Тестове върху мишки са показали също, че низинът се бори успешно не само с рака, но и с редица патогенни бактерии, които през последните десетилетия са станали неузявими за антибиотиците поради „изкуствения подбор“ зад стените на лаборатории и клиники.

Все пак учените съветват хората да не се втурват към магазините за сирена. Предстои целебният ефект на низина да бъде доказан и при опитите с хора, пише блиц.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама